Mozaik Život

različite kulture diljem svijeta njegovale su različite seksualne prakse

SEX PLANET Aboridžini su izmislili svinganje, a hindu svećenici spavali s djevicama

različite kulture diljem svijeta njegovale su različite seksualne prakse

Različiti ljudi, različiti običaji u svemu, pa tako i u seksu. Doduše, zahvaljujući migraciji i prometnoj povezanosti mnogi su se autentični običaji izgubili ili se međusbno izmiješali jer seks ne priznaje nikakve granice, pa je tako danas upitno što se iz “prakse pradjedova” još održalo na snazi. No nije na odmet malo zaviriti u seksualne navike nekih plemena diljem svijeta od kojih bi i muškarci današnjice mogli naučiti pokoju pametnu.

ZNANJE JE MOĆ
Kada bi dosegnuli pubertet, mladići na otoku Mangaia (na Cookom otočju) dobivali bi temeljitu seksualnu poduku - koja je uključivala brojne detalje oko najboljih poza i upute o tome kako odgoditi vlastito zadovoljenje da bi njihova partnerica mogla postići višestruke orgazme. Znanje je moć.TRI ORGAZMA

Na otocima Marquises u Pacifiku od muškaraca se tražila sposobnost da prolongiraju svoju erekciju na neodređeno vrijeme, sve dok njihova partnerica nije potpuno zadovoljena. Smatralo se normalnim da žene dožive barem tri orgazma... tijekom jednog odnosa.

BESKRAJAN UŽITAK
Za australsku Arandu nije bilo neuobičajeno da tijekom noći partneri imaju spolni odnos tri do pet puta, spavajući u međuvremenu kratko - tek toliko da napune baterije. Eto što je beskrajna ljubav.

SVINGANJE
Australski Aboridžini tijekom obreda kojim obilježavaju ulazak svoje djece u pubertet, privremeno su razmjenjivali žene kao gestu prijateljstva i dobre volje. Ovo bi često inicirale žene, očito uživajući u promjeni scenarija. A mi smo mislili da je svinganje nešto novo.

UČENJE OD MALIH NOGU
Melanezijsko pleme Lesu dopuštalo je djeci da gledaju odrasle tijekom spolnog čina, čak i one koji nisu njihovi roditelji. Učenje na tuđem iskustvu.

BEZ UDVARANJA
Stanovnici Balija, kao i stanovnici Skiima koji se zovu Lepcha (emigrirali s područja Tibeta i Mongolije) baš i nisu usavršili vještine i rituale zavođenja. Ako se želio seks, samo ga je trebalo zatražiti - kako muškarci, tako i žene. Zbori, samo zbori.

TAKNUT - MAKNUT!
U indijanskom narodu s poluotoka La Guajira na sjevernoj obali Južne Amerike, na granici Venezuele i Kolumbije, običaj je bio da ako se žena spotakne o muškarca tijekom ceremonijskih plesova, on je obavezan imati spolni odnos s njom. Pazite gdje stajete, žene (i muškarci)!

SLOBODA IZRAŽAVANJA
Pripadnici afričkog plemena Ila poticali su svoju djecu od malena da u potpunosti razviju svoje seksualne sposobnosti, dopuštajući im bilo koju formu seksualnog izražavanja u kojoj žele sudjelovati. Navodno u tom društvu nije bilo djevica starijih od 15 godina!

SVEĆENIK U AKCIJI
Neke hindu sekte traže da svećenik deflorira djevicu prije nego što ona konzumira brak sa svojim mužem. Što reći osim da nije lako bilo biti svećenik.

GAY JE O.K.
Homoseksualne veze bile su prihvatljiva praksa među muškarcima u plemenima Siwans u Africi. Oni koji to nisu prakticirali, smatrani su osebujnima, recimo to tako.

BEZ KOMPLIKACIJA
U brazilskoj zajednici Aweikoma ljudi su bili podosta bukvalni. Zbog toga što je i za jedenje i za spolni odnos potreban otvor, tj. prolaz, koristili su isti termin za obje aktivnosti. Čemu komplicirati?

NEMA OPSCENOG
Neka polinezijska društva nisu imala riječi za opsceno, nepristojno, nečisto i sl. jer se seks nikada nije smatrao sramotnim ili ponižavajućim.

NE U VRIJEME MENGE!
Svojevrsni zakon o obiteljskoj čistoći kod Židova precizirao je kada se smije, a kada ne smije spolno općiti sa ženom. Kada je židovska žena tijekom mjesečnice ili nakon rođenja djeteta krvarila, nije smjela spavati sa svojim partnerom. No, trudnoća je bila jedino razdoblje u kojem se dopuštaju seksualni odnosi u bilo koje vrijeme.

SUHI SEKS
Pojedine afričke kulture, poput one u Zimbabveu, lubrikaciju vagine shvaćale su kao nešto prljavo i nečisto, pa su žene pokušavale reducirati vlažnost prije ili tijekom seksualnih aktivnosti (suhi seks) i pritom korisile različita sredstva da bi to postigle, uključujući zemlju natopljenu urinom babuna, smjesu od prašine, deterdžente, koru drveta, sol, korijenje, začine, kvasinu, antiseptike, pamuk i listove novina. Muškarci su ocjenjivali takav spolni odnos kao ugodan jer je vagina bila sužena, pa je i trenje bilo veće, a kako je bilo ženama lako je zamisliti.

IRMA NOVAKŠator za isprobavanje partnera

Pleme Kerung brinulo je o svojim djevicama, pa su tako roditelji za svoju kćer gradili šator čim bi ušla u pubertet. Šator je služio za seks mladoj djevojci, a ona bi po večeri spavala čak s nekoliko muškaraca, dok ne bi pronašla onoga za kojega se želi udati. Razvod je u ovom plemenu bio neprihvatljiv, pa je tako trebalo mudro odabrati.

A u nas - gonjanje

I kod nas, na dinarskom području, do sredine prošlog stoljeća provodio se neobičan seksualni običaj koji se nazivao - gonjanje. Što je bilo gonjanje? To je seksualna igra mladića i djevojke u ruralnim krajevima koja se najčešće događala za vrijeme čuvanja ovaca, rada u polju, a ponekad i u kući za vrijeme prela. Na primjer, djevojka bi napasala ovce u brdu i pri tome zapjevala iz svega grla. Pjesmu bi čuo mladić (ne mora biti njezin momak) koji bi joj ubrzo prišao te bi pojurio za njom. Ona bi se pretvarala da bježi i da se otima (zapravo sve je bila njena igra), onda bi je mladić ubrzo povalio na ledinu. Pri tome ju je mogao “mijesiti” koliko ga volja, ali nije bilo penetracije jer to nije dopuštao moral. Gonjanje je bila općeprihvaćena pojava kod djevojaka i mladića.

Događalo se i u samim kućama za vrijeme prela uz blagoslov roditelja i svekolike rodbine. Nakon rada, jela, pića i pjesme, ubrzo je nastalo gonjanje. Zapravo, nije se trčalo po kući već su se djevojka i njen partner jednostavno sklonili u neki kut i tamo se drpali uz puno odobravanje starijih ljudi, uključujući i djevojčine roditelje. Treba napomenuti da se osnovno pravilo gonjanja, da nema penetracije, uglavnom poštovalo. Isto tako, trebala se poštovati i volja djevojke. Drugim riječima, ako djevojci nije bilo do gonjanja, onda je mladić trebao poštovati njezinu volju.

Magični napitak

Stanovnici Tonga (južni Pacifik) dopuštali su seksualni odnos prije braka, uz dozvolu djevojčinih roditelja, ali uz uvjet da ne dođe do začeća. Ako, pak, dođe do trudnoće, par koji ju je „skrivio” morao je šetati nag po selu nekoliko dana. Uz to, morali su koristiti magični napitak kojim će zaštititi okolinu od infekcije.


Naslovnica Život