Mozaik Život

Rusi kupili pola Crne Gore, vlasnici su čitavih sela

Više od 40 posto  nekretnina u Crnoj Gori pripada Rusima - objavila je ruska “Novaya Gazeta”, koja je u suradnji s Centrom za istraživanje korupcije i organiziranog kriminala – međunarodnom organizacijom što okuplja novinare istraživače iz istočne Europe – krenula u “potragu” za posjedima moćnika bliskih ruskim vlastima, u primorskim zemljama.

Po istraživanju koje se oslanja na crnogorske zemljišne i katastarske knjige, nezavisne moskovske novine Crnu Goru, omiljenu destinaciju oligarha iz nekadašnje kolijevke socijalizma, ali i nižepozicioniranih dužnosnika te “običnih” građana - etiketiraju kao “rusko VIP odmaralište“, što ne čudi poznavatelje prilika na Crnogorskom primorju, kao i njegove stanovnike.

Na upit o brojnim Rusima u metropoli crnogorskog turizma, gdje se ruski jezik na svakom koraku čuje i zimi, a osobito u sezoni, mještani Budve često će rezignirano prokomentirati kako se točno ne zna “ni koliko ih ima ni koliko zdanja posjeduju jer evidencije nema, kao ni podataka o vlasništvu”, što se podudara s navodima “Novaya Gazete” koja piše da stanovnici crnogorskih primorskih gradova “vjerojatno i ne znaju tko su njihovi ruski susjedi” i nastavlja da “Hercegnovljani vjerojatno nisu svjesni da u njihovu gradu kuću ima važan političar iz Saratovske oblasti, zastupnik Putinove “Jedinstvene Rusije”, ali i čelnik Pravnog odjela ruskog Ministarstva financija.

Tko je sve uložio

U ruskom tisku navode i katastarski podatak o vlasništvu nad čak 57,7 tisuća kvadrata zemljišta u općini Herceg Novi, kompanije M.V.E.  Adriatica, osnovane 2009. godine i registrirane u Budvi, čiji su osnivači Jevgenij i Stanislav Šljičkov. Imena, gle čuda, istovjetna onima na koja se odazivaju i dva utjecajna političara u Saratovskoj oblasti. Jevgenij je zastupnik Saratovske Dume, član odbora za budžet i ekonomsku politiku, imovinu i zemljište, te tajnik stranke “Jedinstvena Rusija”. Stanislav mu je sin i stranački kolega, zastupnik Engeljskog općinskog rejona Saratovske oblasti.

Budvu su navodno odabrali zamjenica predsjednika Državne Dume Ljubov Sliska (podudarno njezino, s imenom joj supruga, kao suvlasnika stana), te obitelj državnog inspektora za energetiku. U Petrovcu je stan kupio član moskovske uprave u resoru nabave, dok se u Krašićima na domak Tivta skrasio jedan od voditelja izgradnje obilaznice oko Sankt Peterburga. I u naseljima Trebesin i Milovići ogromne parcele pokupovali su voditelji moćnih državnih, energetskih i rudarskih tvrtki.

“Nakon letimičnog uvida u katastarske knjige stječe se dojam da pola Crne Gore pripada Rusima”, konstatira se u tekstu kojim se skreće pozornost na imovinu koju njihovi vlasnici, pripadnici drugog ešalonskog miljea, bliskog ruskoj vlasti, nisu naveli u svojim imovinskim karticama.

A sve je počelo ekspanzijom tržišta nekretnina polovicom prošlog  desetljeća, građevinskim bumom i nezaustavljivim ruskim kapitalom koji je u istočnom susjedstvu “gazio” sve pred sobom, dok je crnogorska vladajuća elita također, uglavnom ruskim biznismenima, nemilice prodavala hotelske komplekse na obali i gospodarske gigante poput podgoričkog Kombinata aluminija, nikšićke Željezare, pljevaljskog rudnika boksita....

Nije tajna da posljednjih pet-šest godina, ako izuzmemo Srbe, Rusi predvode listu vlasništva stranaca u Crnoj Gori, i to, kako je objavljivano, s portfeljem od oko 150 tisuća stambeno-poslovnih kvadrata, te više od 300 hektara zemljišta.

Paravan domaćih dužnosnika

Najvećim dijelom na atraktivnoj crnogorskoj obali, koju su Rusi zaposjeli u tolikoj mjeri da postoje i takozvana ruska sela, poput onog iznad Svetog Stefana, a nedavno je otvorena i prva privatna ruska škola u Budvi. U međuvremenu je od gradnje na crnogorskoj obali odustao bivši moskovski gradonačelnik Jurij Luškov, koji je svojedobno kupio 150 tisuća kvadrata na Luštici, poluotoku u tivatskom akvatoriju, ali to nije smanjilo broj “ruskih” četvornih metara u toj zoni, jer je, kako su prije dvije godine objavili crnogorski kolege, atraktivno zemljište prodano također nekom iz Rusije.

I premda se još i prije “inventure” popisa nekretnina ruskih vlasnika u medijima govorilo o invaziji ruskih oligarha na Crnu Goru - poglavito o angažmanu Olega Deripaske u podgoričkom Kombinatu aluminija ili interesu Romana Abramoviča kojemu se kupnja na crnogorskom tlu “pripisivala” kad god bi s jahtom uplovio u crnogorske vode - podatak od 40 posto tamošnje imovine u vlasništvu ruskih državljana, po mišljenju Dejana Milovca, koordinatora MANS-a (crnogorske nevladine organizacije aktivne u razotkrivanju organiziranog kriminala i korupcije) “ipak je možda prenapuhan”.

- Ali, često imamo slučajeve da su ruske tvrtke samo paravan za off-shore destinacije. Nerijetko su osnivači tvrtki koje u Crnoj Gori registriraju Rusi zapravo na Cipru. Iza tih tvrtki neki put su doista Rusi, a u nekim slučajevima crnogorski dužnosnici i njihova djeca – kratko je prokomentirao Milovac. Prema nekim navodima ruski ulagači su u posljednjem desetljeću uložili oko 2 milijarde eura u crnogorsko područje.

Mediji su, međutim, često javljali i o krahu megalomanskih projekata ruskih investitora koje je svojedobno prigrlila crnogorska vlast, poput Zavale kod Budve. Kompanija Mirax ruskog tajkuna Sergeja Polonskog bankrotirala je, pa na Zavali sada umjesto obećanog turističkog kompleksa i hotela u obliku jedra zjapi sablasno napušteno gradilište. ‘Domaći izdajnici’

Da je ruska oligarhija u Crnoj Gori vrlo utjecajna, te da u vlasništvu ima mnogo Više od 40 posto nekretnina, smatra crnogorski geopolitički analitičar Blagoje Grahovac, koji tvrdi “da je postotak puno veći jer se tu ne računaju oni domaći tajkuni koji su zajedno s njima u dealu”.

- Toliko su ojačali ovdje da možemo zaključiti kako mogu, kada god odluče, Crnu Goru dovesti u trenutni bankrot. I ne samo Crnu Goru, kompletan Balkan, preko kojega se za zapadnih meridijana “vraća” prljavi kapital ruskih tajkuna – kaže Grahovac.

Zamolili smo ga da prokomentira udovoljavanje ruskim utjecajima te okretanje dijela visokopozicioniranih dužnosnika Moskvi, dok istodobno propagiraju euroatlantske integracije, o čemu se u posljednje vrijeme sve više govori u susjedstvu. Grahovac ističe kako “je u pitanju originalna i vješta doktrina”.

- Oni koji su najviše u sprezi s ruskim kapitalom najglasniji su u priči o euroatlantskim integracijama u koju su povjerovali i Amerika i Europa, jer vrlo bučno govore o europskoj budućnosti Crne Gore, a ispod toga zajedno s ruskim tajkunima okupiraju crnogorsko gospodarstvo – konstatira naš sugovornik, naglašavajući da “te ljude treba sada eliminirati, kao ključne političke faktore koji tobože - hoće Crnu Goru u Europi”. Zamoljen da konkretizira glavne aktere, ugledni crnogorski analitičar dodaje:

- Govorim o cjelokupnom vrhu Demokratske partije socijalista. O Milu Đukanoviću, Svetozaru Maroviću, Branimiru Gvozdenoviću i Milanu Roćenu, ministru vanjskih poslova, koji je operativac. Aktualni crnogorski premijer Igor Lukšić iskreno je krenuo prema euroatlantskim integracijama i prijeti mu opasnost da ga sruše stranački prijatelji – ističe Blagoje Grahovac. 

JASMINA MRVALJEVIĆ
Naslovnica Život