Mozaik Život

američka televizijska novinarka i producentica ashley colburn, dobitnica emmyja za dokumentarac o hrvatskoj, ponovno snima u nas

“WOW! CROATIA” Ashley Colburn: Splićani su sretnici, imate najbolju hranu na svijetu!

američka televizijska novinarka i producentica ashley colburn, dobitnica emmyja za dokumentarac o hrvatskoj, ponovno snima u nas

Prsti mi  još uvijek smrde na ribu, jer sam na Peškariji kupila škampe. Kad kupujem rajčicu na splitskom Pazaru, uživam, jer niti jedna oblikom nije ista... - ne krije oduševljenje simpatična 25-godišnjakinja

Ashley Colburn, američka televizijska novinarka i producentica, prošle je godine osvojila prestižnu televizijsku nagradu Emmy za svoj dokumentarac “WOW! Croatia”, koji je diljem Hrvatske snimala u listopadu 2009. godine, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Priznala je kako je za Hrvatsku čula sasvim slučajno, kad joj se brat vratio s odmora i pokazao sliku Plitvičkih jezera. Simpatična 25-godišnjakinja tada je “pokrila” dosta toga - od povijesnih zidina Dubrovnika, preko tržnica i kravata Zagreba, do dvorca Trakošćan.

Film je prikazan na programu WealthTV-a, koji dopire u domove 20 milijuna gledatelja i, ako je suditi po Emmyju, stekao je puno prijatelja. Dovoljno da se Ashley i drugi put nađe u Hrvatskoj. Ovoga puta radi sedam dokumentarnih epizoda o različitim regijama Hrvatske, o njihovim prirodnim ljepotama, kulturnom naslijeđu, iskustvima i okusima.

Kamerama je po Hrvatskoj prati Touristar.tv, snimajući svojevrstan dokumentarac o dokumentarcu Colburnove. Sve u svemu, Hrvatska postaje sve zanimljiviji protagonist u turističkim očima svijeta. Pa i na Facebooku, gdje se slike s njezina putovanja po Hrvatskoj druže sa slikama koje je Ashley za svoj program “Take Off With Ashley” snimila svugdje na Zemljinu oblutku, od Švicarske do Brazila, od Argentine do Tunisa, Španjolske i Japana. Hrvatska, čini se, ima posebno mjesto.


Kako se ovom prigodom osjećate u Hrvatskoj? Kako napreduje snimanje?
- Bila sam jako zaposlena, snimala sam po Kvarneru i Dubrovniku, Dalmaciji i Splitu. Volim Split! Prvi put sam bila u Splitu kad sam snimala “Wow! Croatia” i stvarno je uvijek dobro...

Snimali smo tek nekoliko sati, a opet sam otkrila puno novih stvari, kao što je najmanja crkvica u gradu (sv. Martin), veliki palac koji će mi navodno ispuniti želje (Grgur Ninski)...

Uzbuđena sam što sam opet ovdje, Split je stvarno krasan grad i ono što je posebno “cool” jest to što je Dioklecijanova palača, uza svu svoju starost, dio života ovdašnjih ljudi, s restoranima, kafićima... Ovo je stvarno mjesto u kojem staro i novo idu skupa. To mi se jako sviđa. Onda, noću je ovo tako romantičan grad, svjetla sjaje po zidovima... to je tako autentično.

A Riva... svi je vole. To je mjesto na koje se ide da biste bili viđeni, a i svi koji tamo idu znaju da će tamo naći nekoga koga znaju. Nadam se da ću i sama biti u prilici sjesti na Rivu i mahati poznanicima!

Snimali ste i na Pazaru, ima li takvih mjesta u Sjedinjenim Državama? Kako ste ga pronašli?
- To je još jedna stvar koja mi se sviđa u Hrvatskoj, kao i u nekim drugim mjestima u Europi. To su ti mali pazari, koje doista nemamo u Sjedinjenim Državama, s kojih moraš ponijeti nešto. Mislim da mi prsti još uvijek malo smrde na ribu, jer sam na Peškariji kupila škampe koje ću poslije spremiti za ručak. Imati svjež proizvod na banku uvijek je dobitak za onoga tko je u potrazi za dobrim okusima.

Mislim da ovdje imate jednu od najboljih kuhinja koje sam probala putujući svijetom. Sve je tako svježe. Kad kupujem rajčicu na splitskom Pazaru, uživam, jer niti jedna oblikom nije ista... Rado posjećujem ljude na tržnici, volim ta mjesta, žao mi je samo što nemam veliku kuhinju sa sobom, kako bih mogla i pripremiti svu tu hranu.

Peškarija je pravo čudo. Sva ta riba koja nalazi najkraći put od mora do banka, gdje je ljudi kupuju, kao i restorani, stvarno daje poseban začin životu. Zato, ljudi, vi ste stvarno sretnici! Imate jednu od najboljih hrana na svijetu.

Koji su budući planovi, gdje se dalje putuje?
- Nakon Zadra i Šibenika čekaju me Istra, Slavonija i središnja Hrvatska. Doista imam još puno toga vidjeti...

jakov kosanovićNaslovnica Život