Mozaik Život

Nakon 17 godina  statua nacionalne diskografske nagrade bit će domaća

Porin od ‘Slovenca’ postaje ‘Bračanin’

Nakon 17 godina          statua nacionalne diskografske nagrade bit će domaća

Kristalni kipići su se do sada, prema ideji njezina autora Ivice Propadala, izrađivali u slovenskoj staklarni ‘Rogaška’. Laureati će ove godine prvi put primiti u ruke kamena priznanja napravljena u Hrvatskoj

Nakon svojevrsnoga dugogodišnjeg izbivanja u “deželi” statua “Porina” vraća se kući, u Dalmaciju, na Brač, od čijega su čuvenog kamena napravljeni ovogodišnji primjerci diskografske nagrade, čija će se 18. dodjela održati 15. travnja u Biogradu.

Kristalne statue “Porina” proteklih su se 17 godina, prema ideji njezina autora Ivice Propadala, izrađivale u poznatoj slovenskoj staklarni “Rogaška”, a laureati će ove godine prvi put primiti u ruke kamena priznanja napravljena u Hrvatskoj.

Kameni “Porin” autorski je rad Bračanina Siniše Martinića, inače mr. restauriranja i konzerviranja, koji je novu statuu realizirao u suradnji sa splitskom tvrtkom “Neir”.

- Radimo proteklih pet-šest mjeseci, a uskoro ćemo završiti svih 90-ak statua, koliko smo dogovorili s vodećim ljudima “Porina”. Svaka je od njih izrađena od poznatoga bijelog bračkog kamena zrnate strukture, trgovačkog naziva “veselje unito”. Za jedan njezin primjerak potrebno je desetak sati strojne obrade i otprilike isto toliko vremena za ručnu doradu - kaže Siniša Martinić iz Pučišća koji je u rodnome mjestu završio srednju klesarsku školu a potom diplomirao na Odsjeku za restauriranje i konzerviranje zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

- Najprije smo prema originalu napravili model, a onda i pripremu za kopirni stroj. Prije dva mjeseca bila je gotova prva statua čiji je izgled odobrio Izvršni odbor “Porina”. Tek tada smo krenuli raditi ostale, a svaka od njih nastala je iz komada kamena dimenzija 34x20x8, teškog 14 kilograma.

Prosječna težina gotove statue je oko 2,90 kilograma - objašnjava Martinić. Da uz “Porin” žele vezati samo ono najbolje s hrvatskim predznakom, potvrdio je njegov izvršni direktor Darko Bakić otkrivajući kako se ideja o kamenom “Porinu” rodila još prošle godine, ali je trebalo vremena za njegovu realizaciju.

- “Porin” se vraća kući u ruhu od bračkog kamena, kao ono najbolje od hrvatske glazbe s bračkim kamenom koji je prepoznatljiv brend hrvatske države. Zajedno su idealan spoj kvalitete i postojanosti - zadovoljno će Bakić.

MIRELA GORETA

Slavni materijal

Brački je kamen utkan u veličanstvena djela svjetske arhitekture počevši od Dioklecijanove palače do Bijele kuće u Washingtonu...

Riječ “veselje” u nazivu vrste kamena od koje je načinjena nova statua “Porina” odnosi se na istoimenu uvalu iznad koje se nalazi stari kamenolom Veselje u vlasništvu tvrtke “Jadrankamen”.

Naslovnica Život