Mozaik Život

Goran Senjanović: Moja opsjednutost fizikom traje 46 godina

U osnovnoj školi sam bio dobar učenik, ali nisam volio ‘grijati stolicu’, više sam volio igrati balun nego učiti. Negdje u 14. godini počeo sam rješavati zadatke iz matematike i fizike i ta ‘opsjednutost’ znanošću ostala mi je do danas, kaže pr

Moja ljubav prema fizici traje već 46 godina, a otkrio sam je s 14 godina. U osnovnoj školi sam bio dobar učenik, ali nisam volio “grijati stolicu”, više sam volio igrati balun nego učiti. Negdje u 14. godini života počeo sam rješavati zadatke iz matematike i fizike, i ta “opsjednutost” znanošću ostala mi je do današnjih dana.

Prijatelji s kojima sam do 14. godine igrao balun mislili su da sam ih napustio jer sam znao mjesecima sjediti u kući i rješavati zadatke iz fizike i matematike - kazuje nam prof. dr. sc. Goran Senjanović, teorijski fizičar, u čiju se čast od 9. do 12. lipnja u Splitu, u palači Milesi, održava “GoranFest”, međunarodna konferencija koja je posvećena njegovu 60. rođendanu.

Prof. Senjanović već 20 godina živi u Trstu gdje radi u Međunarodnom centru za teorijsku fiziku “Abdus Salam”. Na konferenciji priređenoj u njegovu čast, okupili su se njegovi suradnici i prijatelji iz cijelog svijeta. Ugledni svjetski fizičari će na konferenciji raspravljati o trenutačnom stanju teorijske fizike u svijetu te razvoju područja teorijske fizike visokih energija. - Malo sam iznenađen što se održava ova konferencija.

To mi je iznenađenje i vrlo sam počašćen, ovo mi je veliko priznanje. U Splitu ima još dobrih fizičara i moje spone sa Splitom su posljednjih osam godina sve bolje, otkad se pojavila skupina mladih fizičara koji tu rade. Posebno bih istaknuo Ivicu Puljka i skupinu fizičara koji se bave eksperimentalnom fizikom. Splitski fizičari su u samom hrvatskom vrhu, a mnogi od njih bi mogli napraviti i značajnije svjetske karijere - kaže nam prof. Senjanović.

Bez fizike kojoj je posvetio cijeli svoj život prof. Senjanović ne bi mogao živjeti. - U pitanju je velika strast i gušt. Fizika ti može kroz život vratiti puno uloženog, a već vraća pri samom radu, kada otkrivate nova područja. Ima i poraza, ali ih treba znati podnijeti. Hrvatska za znanost izdvaja vrlo malo novca, tako da fizičari u Hrvatskoj i nisu baš najbolje plaćeni.

Fizičari bolje žive u zapadnoj Europi i Americi, a zanimljivo je da su i indijski fizičari bolje plaćeni od hrvatskih. Nedavno sam bio u Indiji i tamo održavao niz predavanja. Indija više ulaže u znanost nego Hrvatska, ali se nadam kako će se to promijeniti i da će za hrvatske fizičare u budućnosti situacija biti bolja - zaključuje prof. Senjanović.

ivica marković

Naslovnica Život