ŽivotEkipa sa Skalica

'Zabavljamo se i guštamo, nismo vam mi od obilaženja centara': ove Splićanke imaju hobi koji je u gradu primarno 'muški', u njemu rasturaju, a otkrile su nam i kako je sve počelo

Piše Ana Franić
balotasice1-120619

Balotaška igrališta, odnosno zjogovi, neizostavan su dio svakog splitskog kvarta, ali i mista u Dalmaciji.

Okupljalište je to svih generacija na kojima se uz igru ćakula o svim temama, dobrim ili lošim, ali u konačnici najbitnija je zabava i druženje. Nama je u oko zapelo balotaško igralište na Skalicama, iza legendarnog fast fooda, uz Ulicu Hrvatske mornarice. Razlog tome je nesvakidašnja scena jer smo na tom zjogu umjesto muškaraca primijetili i četiri žene, koje svakodnevno igraju na balote.

– Baci balotu, žuta je u puntu! – savjetuje Goga suigračicu Tončicu, ali vrlo brzo sliježe ramenima.

– Ode ova, ne znam što nam je danas. Biće je do vrimena – objašnjava nam Goga Sansević (65), koja se sa svojim prijateljicama Ankicom Vudrić (58), Kikom Mlikotić (51) i Tončicom Marasović (61) svakog dana nalazi na balotama.

– Svakodnevno već nekoliko godina se nalazimo ovdje i igramo po nekoliko sati. Zabavljamo se i guštamo. Nismo vam mi od obilazaka trgovačkih centara, puno lipše je biti na svježem zraku i ovako guštati – odgovaraju nam uglas, dodajući kako se zimi nalaze oko 15 sati, a ljeti oko 18 sati kada padne sunce.

Goga i Kike su s Pujanki, Tončica s Kmana, Ankica sa Skalica, a prije desetak godina upoznale su se u kuglani.

– Brzo smo se skompale i od tada smo ostale klapa. Prvo smo igrale u kuglani na Duilovu, pa u "Mačka", a kada se to zatvorilo "preselile" smo se na Tursku kulu. Dragi Sisgoreo, naš prijatelj kojeg smo upoznale na Turskoj kuli, prije nekoliko godina sagradio je ovaj zjog sa svojom ekipom te nas pozvao da dođemo kod njih – govori nam Ankica, dodajući kako je Dragi i ribar, pa zato imaju i male gradele uz igralište, kako bi se sa stilom proslavio svaki događaj.

Isključivo zabava

Natjecanja kod njih nema, jer nije bitan rezultat već isključivo zabava.

– Svaki dan se na bulu biramo, tako da ne bi bilo namještanja. A i bolje je da se mišamo, kako nam ne bi dosadilo, ovako nikad ne znaš kako će ispast – kažu nam nasmiješene balotašice, s kojima redovito igraju i Dragi, Petar, dva Slobodana te Juretić i Vučković.

– Uvatili ste nas baš danas kad nismo u punom sastavu – priznaje nam Ankica, ali dobro, što je tu je.

Objašnjavaju nam kako su balote najbolja igra za odmoriti mozak, a svjež zrak svima godi.

– Ovo nam je gimnastika, znale smo i pod kišobranom igrati – dobacuju nam u pauzi od igre.

Posebnih tajni za što bolji rezultat na balotama nema, ali, kažu, veliku ulogu igra teren.

– U terenu je kvaka zato što je bitno je li suh ili mokar, ima li puno ili malo pijeska. Sve su to sitnice koje utječu na igru. Najbolje je kada je teren vlažan. Evo, vidite, danas je suh pa balota biži i ne ide tamo di triba ić – zaključuje Goga, ističući da kada je balota blizu bule triba tuć da se izbije, a inače se jačina udarca dozira.

Gogu, Ankicu, Kiku i Tončicu ostavljamo u miru da se mogu skoncentrirati na ostatak igre. Sa smiješkom nas pozdravljaju i pozivaju da nekad i mi navratimo i zaigramo s njima.

#SPLIT#BALOTE#BALOTAšICE#ZJOG