StoryEditorOCM
Zdravljena crnoj listi

U popularnom dječjem proizvodu nađene opasne supstance. Opaka tvar može dovesti do oštećenja jetre i dijabetesa

Piše MOZAIK SD
26. kolovoza 2023. - 14:42

Rezultati velike europske analize naizgled bezazlenih artikala – slamčica za piće – pokazali su opaku činjenicu: prisutnost supstancije PFAS, i to u čak 18 od 20 uzorkovanih papirnatih slamki. Slabo tješi činjenica da je opake tvari manje u plastičnim, odnosno staklenim slamkama; upravo su papirnate najomiljenije djeci, populaciji koja je posljedično najugroženija!

image
/Shutterstock

Analize su pokazale još jednu važnu činjenicu, naime, prisutnost opasnih kemijskih spojeva (bisfenola A i BPA) u recikliranom toaletnom papiru, kao i u kuhinjskim ubrusima. Preporuka je, sukladno nalazima, da se – ako je već recikliran – koristi smeđi papir sa stopostotnim udjelom celuloze, lišen kemijskih spojeva koji se mogu akumulirati u našem tijelu tijekom godina i prouzročiti zdravstvene tegobe.

image
AFP

Kemijski spojevi PFAS iz spomenutih toksičnih slamčica također su na crnoj listi: uzročnice su, naime, manje težine fetusa (kod trudnica), lošije imunosne slike, bolesti štitnjače, više razine kolesterola, dijabetesa, oštećenja jetre, pa čak i karcinoma bubrega i testisa!

Iznimno je važno koristiti certificirane i neopasne proizvode; cijena tu ne bi trebala biti odlučujući kriterij, pa čak ni famozna zaštita okoliša, koje su nam puna usta posljednjih godina. Ne, ako je cijena upotrebe recikliranih proizvoda – ljudsko zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 07:18