ZdravljeGore od pušenja

Ne ubija vas ono što jedete, već ono što ne jedete: od 15 'faktora rizika' smrti pri vrhu su sami nedostaci u dijeti, možda je vrijeme da ih vratite u prehranu

Piše Jelena Vrcelj

Činjenica da ljude ništa ne ubija u tolikoj mjeri koliko to čini nezdrava prehrana usitinu je poražavajuća. No konzumacija pogrešnih namirnica nije jedini "krivac"  u priči, više od pušenja i više od konzumacije opijata i alkohola, ljude ubija ono što - ne jedu, piše CNN.

"U mnogim državama svijeta loša dijeta uzrok je većeg broja smrti od pušenja ili povišenog krvnog tlaka", ustvrdio je Ashan Afshin, jedan od profesora na sveučilištu u Washingtonu, uz to i jedan od vodećih na istraživanju koje je trajalo punih dvadeset i sedam godina, a koje je prošli tjedan objavio Lancet.

Analizirao se utjecaj prehrane na zdravlje čovjeka i na potencijalne uzroke smrti, a rezutati su iznenađujući. Ljude, naime, češće ubija ono što ne jedu, nego ono što jedu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Óscar Llam (@oscar_llam) on

"Iako se tradicionalno sva priča oko zdrave prehrane odvija u fokusu pokušavanja smanjenja unosa nezdrave hrane, u ovom smo istraživanju pokazali kako je mnogo riskantniji faktor manjak unosa zdrave hrane", objašnjava Afshin.

Jedna od pet globalnih smrti (oko 11 milijuna ljudi) u 2017. godini dogodila se, stoji u istraživanju, zbog pretjeranog unosa natrija, kao i zbog manjka cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki u prehrani. Manjak ovih kvalitetnih namirnica ubije više ljudi nego prehrana krcata slatkim gaziranim pićima, obrađenim suhomesnatim proizvodima ili trans mastima.

Znanstvenici, pa i oni koji nisu direktno sudjelovali u istraživanju, napominju kako je ono toliko opsežno, da bi se moglo odnositi na svaku osobu na svijetu, bez obzira gdje se nalazi.

15 rizičnih faktora

Analiza se bavi proučavanjem petnaest stavki koje su znanstvenici nazvali "faktorima rizika". Rizik podrazumijeva, u najgoroj varijanti, smrt kao ishod, te razne zdravstvene probleme i bolesti koje izaziva loša prehrana. 

Velike količine precesiranog mesa, zaslađena pića, trans masti i sol, svi otprije poznati kao "narušitelji zdravlja", uspoređeni su s efektima koje na zdravlja ostavlja dijeta u kojoj nedostaje zdravih namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, mlijeka, kalcija, orašastih plodovai sjemenki, vlakana, grahorica i omega-3 masnih kiselina.

Rezultati su pokazali da do više od pola ukupno proučavanih smrtnih slučajeva dolazi iz tri razloga: pretjeranog unosa soli, manjka cjelovitih žitarica i nedovoljne količine voća. Ova tri rizična faktora nisu ni u kojemu segmentu povezani sa socioekonomskim statusom ispitanika.

Slijede ih manjak orašastih plodova, manjak omea-3, manjak povrća i vlakana, da bi na samome dnu tablice bili "viškovi". Pretjerivanje u zaslađenim pićima, crvenom mesu i procesiranoj hrani na samom su kraju, a prikaz možete pogledati ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by D’Alise Rosalba Nutrizionista (@nutrizionista_rosalba) on

Upozorenje je to za sve one koji su se priklonili nekoj od popularnih dijeta, a u procesu iz prehrane uklonili primjerice sve mliječne proizvode ili žitarice. Koliko god zdrave ostale namirnice na vašem dnevnom meniju bile, ne mogu se nadoknaditi nutrijenti iz eliminiranih vrsta hrane.

Prema "dijeti za zdrav planet", smanjena konzumacija crvenog mesa te povećan unos voća, povrća i orašastih plodova mogla bi spriječiti gotovo 11.6 milijuna preuranjenih smrti izazvanih bolestima na koje utječe nekvalitetna prehrana.

#ZDRAVA PREHRANA#RIZICI#NEZDRAVA PREHRANA#MANJAK NUTRIJENATA