ZdravljeNEINVAZIVNE METODE

Mučnina, povraćanje i bol pri mokrenju ukazuju na čestu zdravstvenu muku, prehranom spriječite pogoršanje; Ove će vas namirnice 'spasiti'

Piše Javorka Luetić

Dobra funkcija bubrega neophodna je za zdravo tijelo jer oni čiste otpadne tvari i filtrirajući krv formiraju urin. Česta bolest bubrega su bubrežni kamenci, odnosno kamenčići uretera koje nastaju u bubregu kada je urin zasićen solima (kalcij, fosfor, mokraćna ili oksalna kiselina) ili kada u urinu nema tvari koje bi sprječavale njihov nastanak (magnezij, limunska kiselina).

Bubrežni kamenci mogu uzrokovati bol u bubrezima, što može biti vrlo neugodno. Srećom, možemo ih i smiriti pravilnom prehranom.

Kamen u bubrezima obično je kalcij, ali može biti i mokraćna kiselina ili cistin. Manji mokraćni kamenčići ili pijesak uglavnom ne uzrokuju bol, za razliku od većih bubrežnih kamenaca koji prolazeći kroz mokraćovod uzrokuju grčevite bolove, koji popuštaju tek kada bubrežni kamenci kliznu u mjehur.

Pri tome mogu biti prisutni simptomi poput mučnine, povraćanja i boli prilikom mokrenja. Djelovanje bubrega može biti pogoršano čimbenicima kao što su dehidracija, bolest, lijekovi, stres i loša prehrana, što sve povećava kiselost organizma.

Stoga, ako imate bubrežne kamence, nužno je piti dovoljne količine vode i potpuno izbjegavati alkohol jer alkoholna pića povećavaju razinu kalcija, oksalata i fosfata u mokraći. Savjetuju se i pitka voda s visokim udjelom minerala te pravi čaj, a istodobno treba ograničiti unos mlijeka, proteina, soli i šećera.

O bolovima povezanim s bubrezima uvijek se posavjetujte s liječnikom. Ako vaš liječnik utvrdi da imate bubrežne kamence za koje se očekuje da ćete ih moći izmokriti, propisat će vam lijekove.

Bubrežni kamenci mogu se pokušati zdrobiti izvantjelesno posebnim udarnim valovima, dok se veći kamenci mogu ukloniti samo kirurškim zahvatom. No, manje možemo pokušati "razbiti" prirodnim putem.

Prirodni saveznici protiv bubrežnih kamenaca

Voda

Najpotrebniji i najjednostavniji način sprječavanja nastanka i liječenja bubrežnih kamenaca je konzumiranje dovoljne količine vode..

Limunov sok

Limuni sadrže citrat, tvar koja pomaže razgraditi naslage kalcija i usporava njihov nastanak. Pijte čisti limunov sok ujutro na prazan želudac i limunadu tijekom dana. Koristite organske limune, a izbjegavajte prskane limune i njihov sok

Mnogi proizvodi označeni kao sok od limuna sadrže male količine čistog ekstrakta limuna i velike količine zaslađivača, što može samo povećati rizik nastanka bubrežnih kamenaca.

Bosiljak

Bosiljak uključuje octenu kiselinu, spoj za koji se zna da pomaže u otapanju kamenaca.

Jabučni ocat

Jabučni ocat sadrži kiselinu koja može pomoći u otapanju naslaga kalcija. Pomiješajte dvije žlice jabučnog octa u dva decilitra vode, jer ovaj napitak može smanjiti rizik nastanka bubrežnih kamenaca.

Ovu mješavinu možete piti nekoliko puta na dan, a najučinkovitije je konzumirati ga prije jela.

Sok od pšenične trave

Sok od pšenične trave pomaže izlučiti soli i minerale iz mokraćnog sustava i spriječiti da se kristaliziraju i stvore bubrežne kamence. Pšenična trava sadrži spojeve koji povećavaju proizvodnju urina, smanjujući rizik od stvaranja kamena.

Uvin čaj

Uvin čaj koji se priprema od biljke uva ursi veoma je popularan prirodni napitak koji rješava oboljenja urinarnog trakta. Dezinfekcijska i antiseptička svojstva ove biljke mogu pomoći u čišćenju mokraćovoda i također olakšati prolazak bubrežnih kamenaca.

Crveni grah

Crveni grah sadrži puno magnezija, minerala za koji se zna da pomaže u smanjenju kamenca u bubrezima.

Sok od šipka

Antioksidacijska svojstva šipka povećavaju šansu za bubrežne kamence i olakšavaju njihov prolazak. Šipak sadrži tvari koje smanjuju kiselost mokraće i otežavaju stvaranje kamenaca.

Maslačak

Lišće maslačka potiče izlučivanje mokraće i djeluje protiv zadržavanja vode u tijelu, potičući pravilnu funkciju bubrega i mokraćnog mjehura.

Proso

Proso je oduvijek bio poznato kao djelotvoran lijek koji se u davnim vremenima koristio za liječenje bolesti mokraćnog sustava - bubrega i mjehura.

Žitarica koja ima veliku hranjivu vrijednost temeljito čisti bubrege i čak pomaže u uklanjanju bubrežnih kamenaca.

Brusnice

Brusnice su poznate po tome što imaju ljekovit učinak na mokraćovod. Sok od brusnice ili čaj uklanja upale i infekcije mokraćnog sustava, a ujedno sadrže mnogo vitamina i minerala.

 

Bolni kamenci, što pomaže?

Čaj od sljeza, breze, anisa, trputca, koprive, cikorije, rmana. Zdravlju bubrega pomaže i povrće kao što su artičoka, češnjak, luk, crna rotkvica, papar, celer, mrkva, peršin. Pomažu i začini kumin, kurkuma, origano i papar.

 

Kako spriječiti bubrežne kamence?

Nitko ne želi doživjeti bol uzrokovanu bubrežnim kamencima za koju mnogi stručnjaci tvrde da je jadna od najjačih boli koje čovjek može osjetiti.

Postoje neka pravila koja treba slijediti da bi se rizik njihova nastanka značajno smanjio, a to su:

- slijediti zdrav način života;

- osigurati dovoljan unos vode u organizam;

- prakticirati zdravu prehranu s puno voća i povrća;

- izbjegavanje soli i šećera;

- izbjegavanje alkohola i sode;

- redovita rekreacija.