Zdravlje'moje zdravlje'

Kada operirati tonzile i treći krajnik? Roditelji su puni strahova i pitanja oko ovog zahvata, postavili smo ih uglednoj splitskoj liječnici

Piše Javorka Luetić
DSC05803

Operacija krajnika (tonzila) najčešći je kirurški zahvat u dječjoj otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće. Baš zbog toga roditelji imaju niz strahova i neodgovorenih pitanja poput: Kada operirati tonzile i treći krajnik? Treba li uvijek sve operirati ili samo dio? Zašto se nekome tonzile operiraju dok je jako mali, a nekome tek u odrasloj dobi? Zašto je Marko operiran, a nikada nije imao ni jednu upalu grla? Je li to "sigurna" operacija? Ima li komplikacija?

Ovakva i slična pitanja roditelji svakodnevno postavljaju u ORL ambulantama, a na njih odgovara prof. prim. dr. sc. Željka Roje, specijalistica otorinolaringologije. Pitanja su uistinu brojna i stoga problemu valja pristupiti sustavno i temeljem znanstvenih dokaza. Da bi čitatelji bolje razumjeli suštinu problema, malo edukacije nikada nije naodmet. Stoga krenimo na naše malo putovanje kroz šumu zabluda i nedoumica o tonzilektomiji.

Moje dijete nikada nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile!?

- Vaše dijete ima poremećaj disanja tijekom spavanja (hrče, ima stanke u disanju, nemirno spava, preznojava se) i zato se mora operirati. Takvo disanje nije normalno. Dijete je noću stalno u nedostatku kisika, što dugoročno oštećuje krvne žile i vitalne organe.

Osim toga, dijete koje tako diše budi se umorno i nervozno jer se nije odmorilo tijekom noći. To rezultira lošijim rezultatima u školi, dijete djeluje "hiperaktivno" i neposlušno. Ponekad je nužno operirati samo treći krajnik, ali u slučaju opstrukcijske apneje u spavanju (prekida disanja duljeg od 10 sekundi), to nije dovoljno.

Dijete mi nikada nije imalo upalu uha, a liječnik predlaže operaciju trećeg krajnika!?

- Veliki treći krajnik, osim što je smetnja u disanju na nos, zatvara ušća Eustahijevih cijevi i dovodi do stvaranja podtlaka u srednjem uhu, nakupljanja tekućine i nemogućnosti izjednačavanja tlaka te dijete slabije čuje. Ako takvo stanje potraje dulje od šest mjeseci, može doći do stvaranja priraslica među slušnim koščicama i trajna oštećenja sluha. Detaljno objašnjenje mehanizma nastanka ovog problema naći ćete u brošurici "Mama, boli me uho!".

Koja je najranija dob za operaciju?

- Operacija trećeg krajnika može se napraviti već s jednom godinom. Operacija tonzila i treće mandule obično se radi nakon treće godine života jer očekivani gubitak krvi tijekom operacije može biti rizični čimbenik za manje dijete. Tome se može doskočiti primjenom tzv. beskrvnih metoda operiranja te tako možemo operirati i mlađu djecu.

Koliko brzo se dijete oporavlja nakon operacije?

- Brzina oporavka djeteta nakon operacije ovisi isključivo o roditeljima. Slijedite ove upute kako bi rezultat operacije bio što bolji.

Najvažnije je da dijete dovoljno pije (više od dvije litre tekućine dnevno). Ustrajte u tome, ne popuštajte djetetu. Na taj način spriječit ćete moguće komplikacije, osobito krvarenje, koje zahtijevaju ponovnu hospitalizaciju i moguću ponovnu kiruršku intervenciju. Svi smo mi partneri u tonzilektomiji i samo zajedničkim radom, trudom i disciplinom postići ćemo najbolji mogući rezultat: zdravo, veselo i zadovoljno dijete čija će kvaliteta života biti značajno bolja, i to dugoročno!


U novom broju priloga Moje zdravlje kojeg izlazi sutra uz Slobodnu Dalmaciju donosimo...

- Preventivni pregledi za muškarce u dobi od od 40-60 godina

- Biljni pripravci koji pomažu kod umora i malaksalosti

- 5 razloga prejedanja

- Vrste kašlja

- Kako doživjeti stotu

- 4 vrhunska začina za zdravlje

- Ne bojte se skidanja zubnog kamenca

- Genitalni herpes

- Hrana za pedesetogodišnjake

- Toksično roditeljstvo - kako ga prepoznati i izbjeći

- 20 zdravih navika koje mora usvojiti svako dijete

- Joga za bolji san

- Vježbe za oporavak nakon bolesti srca....