stdClass Object ( [id] => 1073696 [title] => COVID-19 pojačao hipohondriju, koja iscrpljuje emocionalno i novčano. Psihijatar Franić: Žele proći invazivne i riskantne pretrage, izložiti se boli [alias] => covid-19-pojacao-hipohondriju-koja-iscrpljuje-emocionalno-i-novcano-psihijatar-franic-zele-proci-invazivne-i-riskantne-pretrage-izloziti-se-boli [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavno preminuli Pero Kvrgić odigrao je svojedobno maestralnu ulogu u Molierovoj drami glumeći stalno bolesnog sredovječnog muškarca koji je korak do smrti zbog teških bolesti, ali vrijeme teče, a smrt nije na vidiku.

Ovako karikaturalan prikaz hipohondra daje nam plastičan opis poremećaja - okupiranost bolešću, neprestana zabrinutost, brojne posjete liječniku, a bez jasno definiranih bolesti i (srećom) teških tjelesnih posljedica, ilustrira nam uvodno doc.dr.sc. Domagoj Vidović, specijalist psihijatar, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče i pročelnik Zavoda za psihofiziologiju s Centrom za poremećaje spavanja.

Očito je riječ o poremećaju koji je već dugo prisutan među nama, a kontrast između teškog doživljaja bolesti i izostanka tužnog kraja, u vremenima kada se umiralo i od upale srednjeg uha, dobro je poslužio čuvenom francuskom komediografu 17-og stoljeća u stvaranju jedne od najpoznatijih svjetskih komedija.

- Ranije smatrana somatskom bolešću, hipohondrija se danas definira kao psihički poremećaj karakteriziran pretjeranom i stalnom zabrinutošću zbog mogućnosti postojanja jedne ili više ozbiljne i pogoršavajuće somatske bolesti.

Oboljeli se često tuže na tjelesne tegobe ili su okupirani somatskim izgledom. Prema suvremenim istraživanjima prevalencija hipohondrije u općoj populaciji je od 0.8 do 4.5 posto, a nije nađeno specifičnih rizičnih čimbenika za razvoj ovog poremećaja.

Pokazano je kako oboljeli od hipohondrije češće boluju od anksioznih i depresivnih poremećaja. Suvremeno liječenje hipohondrije je kombinirano- farmakoterapijski i psihoterapijski pri čemu se najčešće propisuju antidepresivi, a kognitivno-bihevioralni oblik psihoterapije pokazao se vrlo učinkovit.

Javlja se postupno

Bolest je sklona kronificiranju, a relapsi su česti. Najčešće se javlja postupno, tijekom procesa odrastanja, ali nisu rijetki niti slučajevi kada se hipohondrija razvije nakon nekog ozbiljnog somatskog stanja, primjerice infarkta miokarda, kaže dr. Vidović.

Oboljeli često obavljaju različite dijagnostičke pretrage, a male tegobe doživljavaju značajnima pripisujući im dalekosežni značaj i potvrdu svojih razmišljanja o postojanju teških tjelesnih bolesti.

Potreba za potvrdom postojanje neke teže bolesti često rezultira emocionalnim i ekonomskim iscrpljivanjem bolesnika, koji nerijetko odbijaju psihijatrijsku pomoć.

Nije rijetkost susresti bolesnika koji u liječničku ordinaciju donosi "hrpu" nalaza i traži još samo jednu pretragu koja će konačno potvrditi njegovu sumnju na postojanje teške bolesti!?

- Sukladno tehnološkom razvoju i lakšoj dostupnosti medicinskih informacija ne čudi širina spektra bolesti od kojih današnji hipohondri boluju i pretraga koje zahtijevaju.

S druge strane, iz marketinških i krajnje utilitarnih razloga izloženi smo nizu nejasno definiranih poremećaja nastalih energetskim disbalansima, manjku nutrijenata, zračenjem elektroničkih uređaja koji nas okružuju, a dodatno čine plodno tlo za razvoj hipohondrije.

Jesmo li zbog straha da se ne zarazimo i obolimo od Covida-19 svi pomalo hipohondri?

- Tijekom protekle godine i opće uznemirenosti uslijed epidemije COVID-19, a posebno imajući na umu široki spektar opisanih tegoba te intenzitet informacija kojima smo izloženi ne začuđuje kako je veliki broj osoba počeo s većom pozornošću promatrati svoje tijelo i "osluškivati" signale koje nam tijelo šalje, a neki su razvili i potpunu kliničku sliku hipohondrije.

Epidemija COVID-19 prva je epidemija nastala u globaliziranom svijetu kojeg karakteriziraju prividni osjećaj sigurnosti, brza dostupnost informacija, hedonistička kultura te narušenost svih autoriteta.

---

image
Dr. Domagoj Vidović: Hipohondri su osobe kod kojih je zabrinutost toliko izražena da utječe i mijenja njihovo svakodnevno funkcioniranje
Darko Tomaš/Cropix
---


Brzina promjena informacija, intenzivna posvećenost brojevima o oboljelima i umrlima stvara u nama veliku razinu tjeskobe što nas potiče na promišljanje o vlastitom zdravlju.

Ova promišljanje može biti usmjereno pozitivno u smislu usvajanja zdravih navika u vidu aerobne fizičke aktivnosti, smanjenja unosa alkohola, prestanka pušenja cigareta, povećanog unosa voća i povrća uz smanjenje konzumiranja prerađene hrane. Na žalost, kod nekih dolazi doMeta Data razvoja simptoma hipohondrije, bilo vezano uz infekciju COVID-19, bilo uz neki drugu težu tjelesnu bolest.

Slična situacija zabilježena je u početku epidemije HIV-om što je tijekom vremena iščezlo, ističe dr. Vidović u ujedno nudi nekoliko savjet akoji nam mogu pomoći.

Preporuča se pratiti pojedine tegobe, njihovu pojavnost, intenzitet i eventualnu povezanost te se s povjerenjem obratiti svom liječniku obiteljske medicine.

Pretjerano slušanje ili gledanje vijesti, istraživanje podataka na internetu o epidemiji COVID-19 se ne preporuča jer može rezultirati pojačanom tjeskobom, osjećajem uznemirenosti, padom raspoloženja, nesanicom, smanjenom koncentracijom, a što sve skupa smanjuje našu svakodnevnu funkcionalnost.

Šetnja prirodom, društvene igre, glazba

- Unatoč nizu ograničenja uslijed lockdowna, ostaje nam čitav niz korisnih i ugodnih aktivnosti - od čitanja, slušanja glazbe, hodanja prirodom, igranja društvenih igara s članovima obitelji, učenja stranih jezika, sviranja instrumenata ili jednostavno odmaranja.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Epidemija COVID-19 će proći, a naš zajednički zadatak je pripremiti se za nastavak života u novim okolnostima jer bez obzira na željeni povratak na "staro" mi ćemo bez obzira kada to "staro" dođe biti novi iskusniji i zreliji ljudi, optimistično zaključuje dr. Vidović.

Ponaša se kao da je ima

- Zabrinutost ili oprez oko vlastitog zdravlje je normalna pojava pa čak i zaštitni mehanizam. U nedostatku istoga ne bismo bili zainteresirani za svoje zdravlje, što bi vjerojatno pojačalo ponašanja koja su štetna po zdravlje. Hipohondri su pak osobe kod kojih je ta zabrinutost toliko izražena da utječe i mijenja njihovo svakodnevno funkcioniranje.

U blažem stupnju riječ je o osjećaju tjeskobe i zabrinutosti zbog koje osoba nije opuštena koliko bi mogla biti i u svojim razmišljanjima je previše fokusirana na bolest i smetnje za koje misli da ih ima.

U još težem stupnju osoba se počinje ponašati kao da tu bolest i ima, odnosno počinje koristiti zdravstveni sustav na način da dolazi sa tegobama liječniku i traži pomoć. Naravno da se žali na različite tjelesne simptome i ovisno o njima prolazi i odgovarajuće pretrage.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Da je riječ o ozbiljnoj uvjerenosti u bolest govori i podatak da su pacijenti disciplinirano voljni proći kroz brojne pretrage od kojih su neke i invazivne ili nose određeni rizik kao što je bolnost vađenja krvi, štetnost zračenja kod rendgenskih pretraga, ilustrira doc. dr. sc. Tomislav Franić, specijalist psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije i subspecijalist forenzičke psihijatrije u splitskom KBC-u.

Znak za uzbunu

- Upravo ta discipliniranost i inzistiranje na pretragama, njihovom ponavljanju ili provjeravanju može biti prvi alarm da se ne radi o tjelesnoj bolesti. Drugi znak je uporno gomilanje tjelesnih pretraga od kojih nijedna ne može dokazati postojanje pretpostavljene bolesti ili objasniti simptome i smetnje na koje se pacijent žali.

Nažalost, kako nitko od nas nije u potpunosti zdrav, uvijek je moguće da se pojavi neki „abnormalni nalaz" ali on nikako ne objašnjava smetnje. To su kritične situacije za dalji tijek liječenja ali i odnos pacijenta s liječnikom i obrnuto.

U tom trenutku pacijent može inzistirati da je taj nalaz uzrok, a liječnik ući u područje nesigurnosti i ciklus novih pretraga koje postaju sve skuplje i invazivnije a u osnovi su nepotrebne no „ipak za svaki slučaj".

---

image
Dr. Tomislav Franić: Pacijent inzistira da je određeni nalaz uzrok, a liječnik ulazi u područje nesigurnosti i ciklusa novih pretraga
Jakov Prkić/Cropix
---


Kako na koncu obično tjelesna medicina ne pronađe uzrok pacijent za liječnika može postati „umišljeni, zahtjevni bolesnik koji troši novac zdravstvenog sustava" a pacijent gubi povjerenje u zdravstveni sustav koji mu „ne može pomoći", kaže psihijatar.

Negativni doživljaj 'Jeremija'

- I tu pojam hipohondar počinje dobivati negativan prizvuk!?

- Tako je. Kolokvijalno ih se, uz nadimak 'Jeremija', počinje negativno doživljavati a nerijetko se pacijenti uvrijede na taj termin iako zbilja postoji kao službeni naziv ovog stanja.

Iz tog razloga nove klasifikacije bolesti i nova terminologija koristi pojam „ilness anxiety disorder" koji još nema službeni prevod no opisno bi to bilo "tjeskoba oko postojanja bolesti" ili "zabrinutost oko postojanja bolesti". Ovi termini naglašavaju upravo ono što je bitno a to je da, iako tjelesna medicina ne nalazi uzrok, patnja u obliku anksioznosti u pacijenta postoji.

Ona nije izmišljena ali se nalazi na psihičkom planu i ima normalne korijene no intenzitet je pretjeran i stoga stanje čini bolešću ili poremećajem.

Stoga takvoj osobi treba i pristupiti na način uvažavanja njene zabrinutosti, osvješćivanja činjenice da smetnje idu iz psihičkog plana i usmjeriti rješavanje problema u tom smjeru, naglašava dr. Franić, ali, kaže on, postoji čitav niz stanja koja između ostalog imaju simptom da se osoba žali da ima neku bolest ili smetnje, od opsesivno kompulzivnog poremećaja do shizofrenije.

Također i u zdravom spektru postoje reaktivniji i manje reaktivni ljudi. Pa će oni reaktivniji imat puno jače "radare" za bol, bolest i smetnje od nereaktivnih.

Također je tu i pitanje tolerancije boli koja varira. Dakle, i među onima koje ne možemo nazvati hipohondrima ima onih koji će prije juriti liječniku za sitnice i onih koji će umrijeti jer su zanemarivali i nisu doživljavali svoje smetnje, a zdravstveni karton će im ostati prazan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STANJE I LIJEČENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => STANJE I LIJEČENJE 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-13 12:37:47 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-27 14:38:46 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2021-01-27 13:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 483 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15915530.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15915528.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15915534.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15915546.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/13\/15915548.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/AFP","Ilustracija\/AFP","Ilustracija\/AFP","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Dr. Tomislav Frani\u0107: Pacijent inzistira da je odre\u0111eni nalaz uzrok, a lije\u010dnik ulazi u podru\u010dje nesigurnosti i ciklusa novih pretraga","Dr. Domagoj Vidovi\u0107:\u00a0Hipohondri su osobe kod kojih je zabrinutost toliko izra\u017eena da utje\u010de i mijenja njihovo svakodnevno funkcioniranje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15915530_1280.jpg":"1280x1280","k_15915530_1024.jpg":"1024x1024","k_15915530_640.jpg":"640x640","k_15915530_480.jpg":"480x480","k_15915530_340.jpg":"340x340","k_15915530_220.jpg":"220x220","o_15915530_1280.jpg":"1280x853","o_15915530_1024.jpg":"1024x682","o_15915530_640.jpg":"640x426","o_15915530_480.jpg":"480x320","o_15915530_340.jpg":"340x226","o_15915530_220.jpg":"220x146","h_15915530_1280.jpg":"1280x854","h_15915530_1024.jpg":"1024x683","h_15915530_640.jpg":"640x427","h_15915530_480.jpg":"480x320","h_15915530_340.jpg":"340x227","h_15915530_220.jpg":"220x147","pp_15915530_1280.jpg":"1006x1280","pp_15915530_1024.jpg":"805x1024","pp_15915530_640.jpg":"503x640","pp_15915530_480.jpg":"377x480","pp_15915530_340.jpg":"267x340","pp_15915530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2874","k_15915528_1280.jpg":"1280x1280","k_15915528_1024.jpg":"1024x1024","k_15915528_640.jpg":"640x640","k_15915528_480.jpg":"480x480","k_15915528_340.jpg":"340x340","k_15915528_220.jpg":"220x220","o_15915528_1280.jpg":"1280x1916","o_15915528_1024.jpg":"1024x1532","o_15915528_640.jpg":"640x958","o_15915528_480.jpg":"480x718","o_15915528_340.jpg":"340x508","o_15915528_220.jpg":"220x329","h_15915528_1280.jpg":"1280x854","h_15915528_1024.jpg":"1024x683","h_15915528_640.jpg":"640x427","h_15915528_480.jpg":"480x320","h_15915528_340.jpg":"340x227","h_15915528_220.jpg":"220x147","pp_15915528_1280.jpg":"1006x1280","pp_15915528_1024.jpg":"805x1024","pp_15915528_640.jpg":"503x640","pp_15915528_480.jpg":"377x480","pp_15915528_340.jpg":"267x340","pp_15915528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15915534_1280.jpg":"1280x1280","k_15915534_1024.jpg":"1024x1024","k_15915534_640.jpg":"640x640","k_15915534_480.jpg":"480x480","k_15915534_340.jpg":"340x340","k_15915534_220.jpg":"220x220","o_15915534_1280.jpg":"1280x853","o_15915534_1024.jpg":"1024x682","o_15915534_640.jpg":"640x426","o_15915534_480.jpg":"480x320","o_15915534_340.jpg":"340x226","o_15915534_220.jpg":"220x146","h_15915534_1280.jpg":"1280x854","h_15915534_1024.jpg":"1024x683","h_15915534_640.jpg":"640x427","h_15915534_480.jpg":"480x320","h_15915534_340.jpg":"340x227","h_15915534_220.jpg":"220x147","pp_15915534_1280.jpg":"1006x1280","pp_15915534_1024.jpg":"805x1024","pp_15915534_640.jpg":"503x640","pp_15915534_480.jpg":"377x480","pp_15915534_340.jpg":"267x340","pp_15915534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1222","k_15915546_1280.jpg":"1280x1280","k_15915546_1024.jpg":"1024x1024","k_15915546_640.jpg":"640x640","k_15915546_480.jpg":"480x480","k_15915546_340.jpg":"340x340","k_15915546_220.jpg":"220x220","o_15915546_1280.jpg":"1280x814","o_15915546_1024.jpg":"1024x651","o_15915546_640.jpg":"640x407","o_15915546_480.jpg":"480x305","o_15915546_340.jpg":"340x216","o_15915546_220.jpg":"220x140","h_15915546_1280.jpg":"1280x854","h_15915546_1024.jpg":"1024x683","h_15915546_640.jpg":"640x427","h_15915546_480.jpg":"480x320","h_15915546_340.jpg":"340x227","h_15915546_220.jpg":"220x147","pp_15915546_1280.jpg":"1006x1280","pp_15915546_1024.jpg":"805x1024","pp_15915546_640.jpg":"503x640","pp_15915546_480.jpg":"377x480","pp_15915546_340.jpg":"267x340","pp_15915546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1408","k_15915548_1280.jpg":"1280x1280","k_15915548_1024.jpg":"1024x1024","k_15915548_640.jpg":"640x640","k_15915548_480.jpg":"480x480","k_15915548_340.jpg":"340x340","k_15915548_220.jpg":"220x220","o_15915548_1280.jpg":"1280x938","o_15915548_1024.jpg":"1024x750","o_15915548_640.jpg":"640x469","o_15915548_480.jpg":"480x352","o_15915548_340.jpg":"340x249","o_15915548_220.jpg":"220x161","h_15915548_1280.jpg":"1280x854","h_15915548_1024.jpg":"1024x683","h_15915548_640.jpg":"640x427","h_15915548_480.jpg":"480x320","h_15915548_340.jpg":"340x227","h_15915548_220.jpg":"220x147","pp_15915548_1280.jpg":"1006x1280","pp_15915548_1024.jpg":"805x1024","pp_15915548_640.jpg":"503x640","pp_15915548_480.jpg":"377x480","pp_15915548_340.jpg":"267x340","pp_15915548_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 39037521 Threads: 5 Questions: 7143500684 Slow queries: 3316728 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609511040 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/covid-19-pojacao-hipohondriju-koja-iscrpljuje-emocionalno-i-novcano-psihijatar-franic-zele-proci-invazivne-i-riskantne-pretrage-izloziti-se-boli-1073696 [printLink] => /mozaik/zdravlje/covid-19-pojacao-hipohondriju-koja-iscrpljuje-emocionalno-i-novcano-psihijatar-franic-zele-proci-invazivne-i-riskantne-pretrage-izloziti-se-boli-1073696?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 527479 [name] => hipohondrija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hipohondrija [link] => /tag/hipohondrija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 454827 [name] => umišljeni bolesnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umisljeni-bolesnik [link] => /tag/umisljeni-bolesnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STANJE I LIJEČENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => COVID-19 pojačao hipohondriju, koja iscrpljuje emocionalno i novčano. Psihijatar Franić: Žele proći invazivne i riskantne pretrage, izložiti se boli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15915530.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15915530.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15915528.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15915534.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15915546.jpg [title] => Dr. Tomislav Franić: Pacijent inzistira da je određeni nalaz uzrok, a liječnik ulazi u područje nesigurnosti i ciklusa novih pretraga Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/13/15915548.jpg [title] => Dr. Domagoj Vidović: Hipohondri su osobe kod kojih je zabrinutost toliko izražena da utječe i mijenja njihovo svakodnevno funkcioniranje Darko Tomaš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavno preminuli Pero Kvrgić odigrao je svojedobno maestralnu ulogu u Molierovoj drami glumeći stalno bolesnog sredovječnog muškarca koji je korak do smrti zbog teških bolesti, ali vrijeme teče, a smrt nije na vidiku.

Ovako karikaturalan prikaz hipohondra daje nam plastičan opis poremećaja - okupiranost bolešću, neprestana zabrinutost, brojne posjete liječniku, a bez jasno definiranih bolesti i (srećom) teških tjelesnih posljedica, ilustrira nam uvodno doc.dr.sc. Domagoj Vidović, specijalist psihijatar, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče i pročelnik Zavoda za psihofiziologiju s Centrom za poremećaje spavanja.

Očito je riječ o poremećaju koji je već dugo prisutan među nama, a kontrast između teškog doživljaja bolesti i izostanka tužnog kraja, u vremenima kada se umiralo i od upale srednjeg uha, dobro je poslužio čuvenom francuskom komediografu 17-og stoljeća u stvaranju jedne od najpoznatijih svjetskih komedija.

- Ranije smatrana somatskom bolešću, hipohondrija se danas definira kao psihički poremećaj karakteriziran pretjeranom i stalnom zabrinutošću zbog mogućnosti postojanja jedne ili više ozbiljne i pogoršavajuće somatske bolesti.

Oboljeli se često tuže na tjelesne tegobe ili su okupirani somatskim izgledom. Prema suvremenim istraživanjima prevalencija hipohondrije u općoj populaciji je od 0.8 do 4.5 posto, a nije nađeno specifičnih rizičnih čimbenika za razvoj ovog poremećaja.

Pokazano je kako oboljeli od hipohondrije češće boluju od anksioznih i depresivnih poremećaja. Suvremeno liječenje hipohondrije je kombinirano- farmakoterapijski i psihoterapijski pri čemu se najčešće propisuju antidepresivi, a kognitivno-bihevioralni oblik psihoterapije pokazao se vrlo učinkovit.

Javlja se postupno

Bolest je sklona kronificiranju, a relapsi su česti. Najčešće se javlja postupno, tijekom procesa odrastanja, ali nisu rijetki niti slučajevi kada se hipohondrija razvije nakon nekog ozbiljnog somatskog stanja, primjerice infarkta miokarda, kaže dr. Vidović.

Oboljeli često obavljaju različite dijagnostičke pretrage, a male tegobe doživljavaju značajnima pripisujući im dalekosežni značaj i potvrdu svojih razmišljanja o postojanju teških tjelesnih bolesti.

Potreba za potvrdom postojanje neke teže bolesti često rezultira emocionalnim i ekonomskim iscrpljivanjem bolesnika, koji nerijetko odbijaju psihijatrijsku pomoć.

Nije rijetkost susresti bolesnika koji u liječničku ordinaciju donosi "hrpu" nalaza i traži još samo jednu pretragu koja će konačno potvrditi njegovu sumnju na postojanje teške bolesti!?

- Sukladno tehnološkom razvoju i lakšoj dostupnosti medicinskih informacija ne čudi širina spektra bolesti od kojih današnji hipohondri boluju i pretraga koje zahtijevaju.

S druge strane, iz marketinških i krajnje utilitarnih razloga izloženi smo nizu nejasno definiranih poremećaja nastalih energetskim disbalansima, manjku nutrijenata, zračenjem elektroničkih uređaja koji nas okružuju, a dodatno čine plodno tlo za razvoj hipohondrije.

Jesmo li zbog straha da se ne zarazimo i obolimo od Covida-19 svi pomalo hipohondri?

- Tijekom protekle godine i opće uznemirenosti uslijed epidemije COVID-19, a posebno imajući na umu široki spektar opisanih tegoba te intenzitet informacija kojima smo izloženi ne začuđuje kako je veliki broj osoba počeo s većom pozornošću promatrati svoje tijelo i "osluškivati" signale koje nam tijelo šalje, a neki su razvili i potpunu kliničku sliku hipohondrije.

Epidemija COVID-19 prva je epidemija nastala u globaliziranom svijetu kojeg karakteriziraju prividni osjećaj sigurnosti, brza dostupnost informacija, hedonistička kultura te narušenost svih autoriteta.

---

image
Dr. Domagoj Vidović: Hipohondri su osobe kod kojih je zabrinutost toliko izražena da utječe i mijenja njihovo svakodnevno funkcioniranje
Darko Tomaš/Cropix
---


Brzina promjena informacija, intenzivna posvećenost brojevima o oboljelima i umrlima stvara u nama veliku razinu tjeskobe što nas potiče na promišljanje o vlastitom zdravlju.

Ova promišljanje može biti usmjereno pozitivno u smislu usvajanja zdravih navika u vidu aerobne fizičke aktivnosti, smanjenja unosa alkohola, prestanka pušenja cigareta, povećanog unosa voća i povrća uz smanjenje konzumiranja prerađene hrane. Na žalost, kod nekih dolazi doMeta Data razvoja simptoma hipohondrije, bilo vezano uz infekciju COVID-19, bilo uz neki drugu težu tjelesnu bolest.

Slična situacija zabilježena je u početku epidemije HIV-om što je tijekom vremena iščezlo, ističe dr. Vidović u ujedno nudi nekoliko savjet akoji nam mogu pomoći.

Preporuča se pratiti pojedine tegobe, njihovu pojavnost, intenzitet i eventualnu povezanost te se s povjerenjem obratiti svom liječniku obiteljske medicine.

Pretjerano slušanje ili gledanje vijesti, istraživanje podataka na internetu o epidemiji COVID-19 se ne preporuča jer može rezultirati pojačanom tjeskobom, osjećajem uznemirenosti, padom raspoloženja, nesanicom, smanjenom koncentracijom, a što sve skupa smanjuje našu svakodnevnu funkcionalnost.

Šetnja prirodom, društvene igre, glazba

- Unatoč nizu ograničenja uslijed lockdowna, ostaje nam čitav niz korisnih i ugodnih aktivnosti - od čitanja, slušanja glazbe, hodanja prirodom, igranja društvenih igara s članovima obitelji, učenja stranih jezika, sviranja instrumenata ili jednostavno odmaranja.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Epidemija COVID-19 će proći, a naš zajednički zadatak je pripremiti se za nastavak života u novim okolnostima jer bez obzira na željeni povratak na "staro" mi ćemo bez obzira kada to "staro" dođe biti novi iskusniji i zreliji ljudi, optimistično zaključuje dr. Vidović.

Ponaša se kao da je ima

- Zabrinutost ili oprez oko vlastitog zdravlje je normalna pojava pa čak i zaštitni mehanizam. U nedostatku istoga ne bismo bili zainteresirani za svoje zdravlje, što bi vjerojatno pojačalo ponašanja koja su štetna po zdravlje. Hipohondri su pak osobe kod kojih je ta zabrinutost toliko izražena da utječe i mijenja njihovo svakodnevno funkcioniranje.

U blažem stupnju riječ je o osjećaju tjeskobe i zabrinutosti zbog koje osoba nije opuštena koliko bi mogla biti i u svojim razmišljanjima je previše fokusirana na bolest i smetnje za koje misli da ih ima.

U još težem stupnju osoba se počinje ponašati kao da tu bolest i ima, odnosno počinje koristiti zdravstveni sustav na način da dolazi sa tegobama liječniku i traži pomoć. Naravno da se žali na različite tjelesne simptome i ovisno o njima prolazi i odgovarajuće pretrage.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Da je riječ o ozbiljnoj uvjerenosti u bolest govori i podatak da su pacijenti disciplinirano voljni proći kroz brojne pretrage od kojih su neke i invazivne ili nose određeni rizik kao što je bolnost vađenja krvi, štetnost zračenja kod rendgenskih pretraga, ilustrira doc. dr. sc. Tomislav Franić, specijalist psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije i subspecijalist forenzičke psihijatrije u splitskom KBC-u.

Znak za uzbunu

- Upravo ta discipliniranost i inzistiranje na pretragama, njihovom ponavljanju ili provjeravanju može biti prvi alarm da se ne radi o tjelesnoj bolesti. Drugi znak je uporno gomilanje tjelesnih pretraga od kojih nijedna ne može dokazati postojanje pretpostavljene bolesti ili objasniti simptome i smetnje na koje se pacijent žali.

Nažalost, kako nitko od nas nije u potpunosti zdrav, uvijek je moguće da se pojavi neki „abnormalni nalaz" ali on nikako ne objašnjava smetnje. To su kritične situacije za dalji tijek liječenja ali i odnos pacijenta s liječnikom i obrnuto.

U tom trenutku pacijent može inzistirati da je taj nalaz uzrok, a liječnik ući u područje nesigurnosti i ciklus novih pretraga koje postaju sve skuplje i invazivnije a u osnovi su nepotrebne no „ipak za svaki slučaj".

---

image
Dr. Tomislav Franić: Pacijent inzistira da je određeni nalaz uzrok, a liječnik ulazi u područje nesigurnosti i ciklusa novih pretraga
Jakov Prkić/Cropix
---


Kako na koncu obično tjelesna medicina ne pronađe uzrok pacijent za liječnika može postati „umišljeni, zahtjevni bolesnik koji troši novac zdravstvenog sustava" a pacijent gubi povjerenje u zdravstveni sustav koji mu „ne može pomoći", kaže psihijatar.

Negativni doživljaj 'Jeremija'

- I tu pojam hipohondar počinje dobivati negativan prizvuk!?

- Tako je. Kolokvijalno ih se, uz nadimak 'Jeremija', počinje negativno doživljavati a nerijetko se pacijenti uvrijede na taj termin iako zbilja postoji kao službeni naziv ovog stanja.

Iz tog razloga nove klasifikacije bolesti i nova terminologija koristi pojam „ilness anxiety disorder" koji još nema službeni prevod no opisno bi to bilo "tjeskoba oko postojanja bolesti" ili "zabrinutost oko postojanja bolesti". Ovi termini naglašavaju upravo ono što je bitno a to je da, iako tjelesna medicina ne nalazi uzrok, patnja u obliku anksioznosti u pacijenta postoji.

Ona nije izmišljena ali se nalazi na psihičkom planu i ima normalne korijene no intenzitet je pretjeran i stoga stanje čini bolešću ili poremećajem.

Stoga takvoj osobi treba i pristupiti na način uvažavanja njene zabrinutosti, osvješćivanja činjenice da smetnje idu iz psihičkog plana i usmjeriti rješavanje problema u tom smjeru, naglašava dr. Franić, ali, kaže on, postoji čitav niz stanja koja između ostalog imaju simptom da se osoba žali da ima neku bolest ili smetnje, od opsesivno kompulzivnog poremećaja do shizofrenije.

Također i u zdravom spektru postoje reaktivniji i manje reaktivni ljudi. Pa će oni reaktivniji imat puno jače "radare" za bol, bolest i smetnje od nereaktivnih.

Također je tu i pitanje tolerancije boli koja varira. Dakle, i među onima koje ne možemo nazvati hipohondrima ima onih koji će prije juriti liječniku za sitnice i onih koji će umrijeti jer su zanemarivali i nisu doživljavali svoje smetnje, a zdravstveni karton će im ostati prazan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/AFP Ilustracija/AFP Ilustracija/AFP Jakov Prkić/Cropix Darko Tomaš/Cropix
Jakov Prkić/Cropix
Dr. Tomislav Franić: Pacijent inzistira da je određeni nalaz uzrok, a liječnik ulazi u područje nesigurnosti i ciklusa novih pretraga
Darko Tomaš/Cropix
Dr. Domagoj Vidović: Hipohondri su osobe kod kojih je zabrinutost toliko izražena da utječe i mijenja njihovo svakodnevno funkcioniranje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/covid-19-pojacao-hipohondriju-koja-iscrpljuje-emocionalno-i-novcano-psihijatar-franic-zele-proci-invazivne-i-riskantne-pretrage-izloziti-se-boli-1073696 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=107848da5d04e20a80ede1aec93eef3af195bae8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=COVID-19+poja%C4%8Dao+hipohondriju%2C+koja+iscrpljuje+emocionalno+i+nov%C4%8Dano.+Psihijatar+Frani%C4%87%3A+%C5%BDele+pro%C4%87i+invazivne+i+riskantne+pretrage%2C+izlo%C5%BEiti+se+boli&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcovid-19-pojacao-hipohondriju-koja-iscrpljuje-emocionalno-i-novcano-psihijatar-franic-zele-proci-invazivne-i-riskantne-pretrage-izloziti-se-boli-1073696 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcovid-19-pojacao-hipohondriju-koja-iscrpljuje-emocionalno-i-novcano-psihijatar-franic-zele-proci-invazivne-i-riskantne-pretrage-izloziti-se-boli-1073696 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STANJE I LIJEČENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeSTANJE I LIJEČENJE

COVID-19 pojačao hipohondriju, koja iscrpljuje emocionalno i novčano. Psihijatar Franić: Žele proći invazivne i riskantne pretrage, izložiti se boli

27. siječnja 2021. - 14:49

Nedavno preminuli Pero Kvrgić odigrao je svojedobno maestralnu ulogu u Molierovoj drami glumeći stalno bolesnog sredovječnog muškarca koji je korak do smrti zbog teških bolesti, ali vrijeme teče, a smrt nije na vidiku.

Ovako karikaturalan prikaz hipohondra daje nam plastičan opis poremećaja - okupiranost bolešću, neprestana zabrinutost, brojne posjete liječniku, a bez jasno definiranih bolesti i (srećom) teških tjelesnih posljedica, ilustrira nam uvodno doc.dr.sc. Domagoj Vidović, specijalist psihijatar, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče i pročelnik Zavoda za psihofiziologiju s Centrom za poremećaje spavanja.

Očito je riječ o poremećaju koji je već dugo prisutan među nama, a kontrast između teškog doživljaja bolesti i izostanka tužnog kraja, u vremenima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 09:17