Mozaik Zdravlje

Nemojte čekati

Kad namirnica koju jedete godinama postane prijetnja za zdravlje: mnogo je ozbiljnije od 'običnog' trovanja hranom, pripazite na ovih 9 simptoma

Nemojte čekati

Mnogi potpuno pogrešno misle kako se svaka alergija na hranu razvija od malih nogu, no brojna su istraživanja pokazala kako je sasvim moguće u odrasloj dobi jednostavno prestati podnositi određene vrste namirnica. Pojava je možda iznenađujuća, nenadana, mnogima i neprihvatljiva, ali alergije na hranu su češće nego što biste to pomislili, piše portal Self.

Prema pisanju Američke udruge za alergije, astmu i imunologiju, simptomi alergije na hranu "mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi" te se isto tako odnositi na hranu koju ste godinama jeli bez ikakvih problema.

Upozoravaju i da postoji velika razlika između intolerancije na hranu i prave alergije - ova druga, osim što je mnogo opasnija, trebala bi biti pod kontrolom u svakoj dobi, budući da u najgoremu slučaju može završiti smrću. Intolerancija pak, donosi većinom neugodne simptome koji nisu prava prijetnja za zdravlje, no mogu narušiti imunitet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allergy Awareness Philippines (@allergyawarenessph) on

"Alegičari imaju jake reakcije na namirnicu koju ne podnose, a ponekad one dovode i do smrtne opasnosti", kaže imunologinja Dana Simpler za Self.

"Nove alergije na hranu nisu toliko učestale kod odraslih, kao kod djece, no to ne znači da se one ne događaju", potpisuje ju i upozorava specijalistica Neeta Ogden. Najčešće su to jake reakcije na školjkaše, ribu i orašaste plodove.

Tvrdi kako su njeni pacijenti s novootkrivenim alergijama redovito šokirani saznanjima - godinama su, primjerice, bez ikakvih posljedica jeli škampe, da bi od jednog obroka imali jaku reakciju. Naravno da u tom trenutku rijetki pomisle da se radi o alergiji, već proglase to trovanjem hranom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elysse Fleece (@fleece3) on

A stručnjaci i do danas ne znaju što točno izaziva nove alergije kod odraslih ljudi. Ipak, oni koji imaju neki oblik ekcema, astmu ili sezonske alergije skloniji su razvitku i one na neku hranu, čak i u poodmakloj dobi. 

Savjet "slušajte svoje tijelo" ovdje ne pomaže u potpunosti, budući da simptomi mogu navesti na pogrešan put. Liječnici stoga savjetuju da pripazite ukoliko primijetite jedan od sljedećih 9 simptoma:

- osip

- svrbež, crvenilo kože

- oticanje jezika i usana

- isprekidani dah

- kašljanje

- povraćanje

- stezanje u grlu

- anafilaktički šok

Alergije na hranu u pravilu nastupaju vrlo brzo (par minuta) nakon što je sporna namirnica konzumirana. Ako primijetite neki od simptoma nakon jedenja određene hrane, izbjegavajte ju dok vam stručnjak ne potvrdi o čemu je riječ.

Zlatno pravilo - ne biste trebali čekati s odlaskom u doktora.

Naslovnica Zdravlje