Mozaik Zdravlje

Bolest s tisuću lica

'Bolovi u trbuhu samo su jedan od simptoma...': specijalisti KBC-a Split održali predavanje o autoimunoj bolesti koju mnogi smatraju 'hirom', a dovodi do ozbiljnih poremećaja 

Bolest s tisuću lica

Liječnici specijalisti KBC-a Split, te poznata nutricionistica Anita Šupe, u povodom Dana svjesnosti o celijakiji govorili o toj bolesti s puno lica pred prepunom dvoranom Gradskog kotara Blatine Škrape na Poljičkoj cesti.

Tako se na tom predavanju, u organizaciji Splitskog-dalmatinskog Društva za celijakiju, tražila stolica više. Neki mlađi su svoja mjesta prepustili starijima, no i dalje su poneke osobe srednje do starije životne dobi ostali na nogama tijekom zanimljivih izlaganja koja su trajala dva sata.

– Život na strogoj bezglutenskoj prehrani nije hir – naglasila je Rada Veštić, moderatorica događaja i dopredsjednica županijskog Društva za celijakiju, inače smještenog na drugom katu Ulice ban Mladena 9.

Ne samo probavne tegobe

– Radi se o autoimunoj bolesti, čiji je okidač unos glutena, a simptomi nisu uvijek vezni isključivo za probavni sustav. Osim što imaju bolove u trbuhu i napuhuju se, te osobe mogu biti i umorne, blijede, može im ispadati kosa ili mogu imati natečene zglobove, dermatitis… Znači, niz simptoma koje naizgled nemaju veze s onim što su pojeli – kazala je Vanda Žitko, gastroenterologija na Klinici za dječje bolesti.

Napominje da nije neuobičajeno da oni koji imaju celijakiju imaju i hashimoto i šećernu bolesti, odnosno da neki imaju sve tri navedene autoimune bolesti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga CeliVita (@udrugacelivita) on

– Celijakija je dugo vremena bila smatrana bolešću dječje dobi – rekao je Žarko Ardalić, gastroenterolog na Klinici za unutarnje bolesti, te naglasio da su celijakija i preosjetljivosti na gluten dvije različite bolesti, ali da su im uzročnik i terapija iste.

– Unatoč porastu društvene svijesti o celijakiji, i dalje ima puno oboljelih kojima ta bolest nije dijagnosticirana – upozorio je gastroenterolog Ardalić, te nastavlja da su simptomi u odraslih osoba proljev, zatim anemija jer se željezo iz hrane ne može adekvatno apsorbirati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga CeliVita (@udrugacelivita) on

– Dio obojenih imaju oštećenje jetre, česte su mišićno-koštane manifestacije, od kojih je najčešći artritis nekoliko zglobova istovremeno, a upale mogu zahvatiti i kralježnicu. Neprepoznata celijakija u kasnijoj dobi može dovesti do osteoporoze – kazao je predavač, te istaknuo da je imao slučaj pacijentice stare oko 50 godina, koja je bila teški psihijatrijski bolesnik, kod koje se na kraju pokazalo da je sve probleme koje je imala uzrokovala – celijakija.

Bolest s tisuću lica

Postoje i bojne kožne bolesti koje možemo povezati s tom autoimunom bolešću – započela je svoje predavanje Ranka Ivanišević, dermatologinja na Klinici za kožne bolesti. Istaknula je da se radi o bolesti s tisuću lica, pa bi o njoj mogli govoriti i neurolozi, ginekolozi…

Naslovnica Zdravlje