Mozaik Zdravlje

Ako ste pretjerali...

Kolesterol i jaja: koliko ih smijete pojesti bez straha od negativnih posljedica na zdravlje?

Ako ste pretjerali...

Iako su jaja jedna od rijetih cjelovitih namirnica u punome smislu te riječi - sadržaj ljuske ima sve potrebno kako bi se iz nje jednom izlegao živi pilić - često imaju lošu reputaciju koja proizlazi poglavito iz žumanjka. Pun je kolesterola.

Konzumiranjem viška kolesterola, porast će i njegova razina u tijelu, pomislili biste i bili samo djelomično u pravu. Naša je jetra, naime, suočena s viškom kolesterola, prisiljena kompenzirati uneseno na način da ga u konačnici - proizvodi manje. Taj bi balans zaista bilo teško dovesti u pitanje samo s nekoliko jaja viška, piše Healthline.

No dok ne postoji točan broj jaja koji bi bilo "dozvoljeno" pojesti u jednome danu, upravo to je pitanje kojim mnogi, baš u vrijeme Uskrsa, razbijaju glavu. Može li višak kolesterola u obliku nekoliko žumanjaka doista nanijeti štetu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ⓢⓤⓢⓐⓝⓝⓔ ⓗⓐⓜⓐⓝⓝ (@susanne_unterwegs) on

Za sve one koji nemaju dijagnozu, ne bi se trebalo ništa značajno dogoditi. Jaja su zdrava i bogata proteinima, a dokle god vas vlastite boljke ne sprječavaju, slobodno možete uživati u njima.

Pa ipak, brojne internetske stranice donose i ovaj podatak: nutricionisti, naime, napominju kako zdrava osoba i ne bi trebala prekoračiti količinu od tri cijela jaja na dan, dok bi se oni koji boluju od dijabetesa trebali zadržati na jednome.

Naslovnica Zdravlje