Mozaik Zdravlje

Razni problemi

Koliko često mijenjate četkicu za zube? Moguće da pretjerujete, stomatolog predlaže i tri načina za 'narodno' čišćenje

Razni problemi

Ako mislite da za zdravlje svojih zubiju i zubnoga mesa radite sve potrebno - četkate dva puta dnevno i koristite zubni konac, promislite ponovno. Jer većina ljudi radi jednu kardinalnu grešku, a ona se tiče četkice za zube.

Ukoliko, naime, koristite neadekvatnu četkicu, od pranja vam nema pretjerane koristi. Ne samo da je moguće da se četkica potpuno pohabala, pa ni ne zadire u predjele koje bi trebala, već isto tako može biti i prepuna bakterijama.

"Četkica je odličan alat za odstranjivanje bakterija sa zubiju, a kad ju nakon pranja isperete, s nje uklanjate dosta njih, no ne sve", tvrdi stomatolog Jeffery Sulitzer za PopSugar.

"Neke bakterije još uvijek se zadržavaju na četkici, a upravo zbog toga nužno je mijenjati ju nekoliko puta godišnje", dodaje.

Savjetuje, točnije, da četkicu promijenite svaka tri mjeseca. Naglašava kako je "opasnost" od bakterija jednaka onoj pohabane četkice koja je izgubila svoju primarnu namjenu.

A ako ste nedavno bili bolesni, svakako biste trebali promijeniti četkicu. Riječ je o uobičajenom "mitu" s kojim brojni zbijaju šale, no Sulitzer to objašnjava na sljedeći način:

"Šanse da ponovno sami sebe zarazite su doista jako male. No, nije uopće luda ideja promijeniti četkicu za svaki slučaj - vaš imunitet nakon bolesti je na vrlo klimavim nogama, a na četkici vrlo vjerojatno žive i druge vrste bakterija, pa možete potencijalno naštetiti nekom drugom području vašega zdravlja".

Što se tiče uobičajene higijene i čuvanja četkice, stomatolog savjetuje da ju pokušate držati na čistom i suhom mjestu. Kao primjer čišćenja navodi 3 načina:

1. Vodica za osvježavanje daha

Sve što trebate napraviti je na nekoliko sati uroniti četkicu u otopinu. Nakon toga dobro ju isperite i stavite na neko suho mjesto - na ovaj način najbolje ćete s nje ukloniti bakterije. Ponovite postupak jednom tjedno.

2. Ocat i voda 

Četkicu možete ispirati i u mješavini octa i vode. Najprije ju potopite preko noći, potom isperite. Ponovite, kao i prethodni korak, jednom tjedno.

3. Vrela voda

Posljednji je ujedno i najbrži način. Samo desetak minuta u kipućoj vodi trebalo bi ubiti sve bakterije koje su se dohvatile glave vaše četkice.

Naslovnica Zdravlje