Mozaik Zdravlje

Za ljepšu kožu

Splitski liječnik zbog svoje revolucionarne kreme dobio svjetsko priznanje: njeno djelovanje moglo bi zamijeniti preskupi laser, evo koje 'probleme' sve briše

Za ljepšu kožu

Nakon što je na nedavno održanom kongresu u Italiji ovjenčana nagradom "Enrico Follador Award 2019", krema-inovacija splitskog liječnika sa zagrebačkom adresom, dr. Dinka Kaliterne, prije desetak dana nagrađena je i na istovjetnom kongresu u Limi u Južnoj Americi!

"Može li krema zamijeniti laser za melazmu?" - tim su riječima Talijani najavili proizvod na dvadeset drugom izdanju kongresa u Bologni, a da je odgovor potvrdan službeno je prisnaženo i u Limi na specijalističkom kongresu na kojemu je bilo više od deset tisuća liječnika-dermatologa i dermatovenerologa, što je i rečenom dr. Kaliterni također specijalizacija.

- O postignućima na polju uklanjanja melazmi, to jest oštećenja nastalih utjecajem sunčevih zraka, napisao sam znanstveni članak objavljen u stručnom časopisu "Journal of cosmetic dermatology", a konkretan rezultat sam "pretočio" u kremu čiji je najvažniji aktivni sastojak butil resorcinol, dobiven iz kore jedne vrste bora.

Tijekom tri dana održavanja kongresa u Južnoj Americi sam, kao prethodno i u Italiji, kolegama iz cijelog svijeta dodatno približio svojstva kreme kao rezultata mojih istraživanja kako bez uporabe lasera suzbiti, odnosno trajno ukloniti svjetlije i tamnije mrlje kao neželjenu pigmentaciju na koži lica i tijela izazvanu suncem – ponosno će dr. Kaliterna, istodobno napominjući da uporaba višestruko nagrađene kreme ne sprječava zdravu i poželjnu preplanulost.

- Kremu se može upotrebljavati i tijekom ljetnih mjeseci, što je poseban kuriozitet za proizvod koji istodobno ima i preventivnu i kurativnu komponentu. Ne, ne sadrži zaštitni faktor, ali ima komponente koji štite od nastanka mrlja kao trajnih oštećenja - napominje naš sugovornik.

Krema naziva "White skin" ima tri faze namijenjene, dakle, uklanjanju bljeđih ali i tamnijih melazmi, te održavanju kože. Iako naziv sugerira proizvod koji "izbjeljuje", riječ je zapravo o kremi koja ujednačava boju kože, odnosno vraća joj prirodan, zdravi izgled bez ne odveć estetskih mrlja, počesto percipiranih kao "staračkih".

Kuriozitet je, nadalje, i činjenica da je "White skin" pogodan ne samo za njegu kože bijele rase, nego i kožu crnaca, te pripadnika mongolske rase!

- Drago mi je što je proizvod odskočio izvan granica Europe, a posebice što je doživio ovacije u Limi, jer je stanovništvo tamo mahom latinoameričko i miješano, a da je sunce na tom dijelu zemaljske kugle izrazito agresivno. Stoga će krema "White skin" imati dugoročno sve širu primjenu, pogotovo ako uzmemo u obzir da ima i popratni detoksikacijski učinak - smatra dr. Kaliterna.

Naslovnica Zdravlje