Mozaik Zdravlje

Rani simptom

Česti odlasci na WC noću mogu ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem: obratite pozornost na učestalost, ali i povijest bolesti u obitelji

Rani simptom

Noćno dizanje zbog odlazaka na WC nešto je što dijeli ljude na dvije skupine - ili vam se to "događa" često, otkad znate za sebe ili pak nikada u životu niste prekinuli san kako biste se pomokrili.

Svakako nije riječ o ugodnoj navici i sretni su oni koji su se našli u ovoj drugoj skupini. Poremetiti san kako biste ustali iz toplog kreveta samo da biste obavili ovu potrebu, nikome nije na listi noćnih prioriteta, a naročito frustrira činjenica da naglo buđenje i jako svjetlo u toaletu mogu itekako razbuditi do mjere da je teško ponovno sklopiti oči...

No osim što je nezgodna, noćna potreba za mokrenjem mogla bi ukazivati na skriven zdravstevni problem. Istraživanje Europkog društva za kardiologiju ukazuje na mogućnost da iza svega stoji hipertenzija, visoki krvni tlak.

Ovaj "tihi ubojica" kako neki nazivaju stanje koje mnogima stvara brojne daljnje zdravstevne probleme, u skladu s ostalim simptomima kojima se pokazuje, mogao bi utjecati i na otrebu za uriniranjem noću, piše mindbodygreen.

"Naše istraživanje ukazuje da potreba za noćnim odlascima na WC (nocturia) može značiti da osoba ima povišen krvni tlak i višak tekućine u tijelu", tvrdi Satoshi Konno, liječnik iza ovoga istraživanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by My Well Self (@my.well.self) on

Rezultati su tako pokazali da što je češći broj odlazaka na WC, to su i veće šanse da osoba ima ovaj zdravstevni problem. Kod onih koji ne boluju, potreba nije tolika da prekine san.

"Zaključili smo da buđenje zbog uriniranja donosi čak 40% veće šanse da osoba ima problem. Češći odlasci na WC, veći rizik od hipertenzije", tvrdi Konno.

Dodaje i kako bi ovo istraživanje moglo pomoći u ranome otkrivanju bolesti i ikakvih problema vezanim uz zdravlje srca i krvnih žila - budući da od povišenog krvnog tlaka pati oko 1 milijarda ljudi na svijetu, svakako bi pacijentima trebalo ukazati na ovaj rani "simptom", smatra doktor.

"Rano prepoznavanje hipertenzije vrlo je važno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Važno je stoga uključiti "nocturiu" kao simptom ne samo bolesti urinarnog trakta, već i sistemičkih bolesti poput hipertenzije", naglašava Konno.

No treba naglasiti da nije isključivo noćna potreba za mokrenjem vezana uz krvni tlak. Cijeli niz faktora utječe na to, poput količine soli u prehrani, genetike, količine vode koju ste popili i načina života.

No ako niste značajno mijenjali navike, a potreba vam je nešto sasvim novo, te znate da u obitelji imate povijest srčanih oboljenja, bilo bi dobro potražiti savjet liječnika i napraviti pregled.

Naslovnica Zdravlje