Mozaik Zdravlje

Pazite na redoslijed

Vrlo česta jutarnja navika od koje stomatolozima pada mrak na oči: na ovu kombinaciju od sutra zaboravite, radite ozbiljnu 'štetu' na zubima

Pazite na redoslijed

Jutarnja rutina mnogima je svetinja, u nju se ne dira. Sitnice koje čine jutro podnošljivim, bilo to petnaestominutno ispijanje kave, cijeđenje soka od naranče ili pak provjera posljednjih novosti na društvenim mrežama, služe upravo tomu - da učine dan manje sivim, naročito nakon vikenda, naročito kad znate da će vas dočekati gužva na cesti.

No neke rutine jednostavno nisu zdrave, baš one koje vam nikada ne bi pale na pamet. A od ove stomatolozima pada mrak na oči...

Portal Popsugar donosi informaciju o jutarnjoj "kombinaciji" na koju biste, od sutra, trebali zaboraviti. Sok od naranče i pasta za zube, naime, nikako ne idu zajedno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexa.Csanyi.Makeup💄🎨 (@alexaa.csanyi.makeup) on

 

Stomatolog Julius N. Manz tvrdi da mnogi njegovi pacijenti probleme sa caklinom razvijaju upravo zbog navike da peru zube odmah nakon doručka, u koji je, najčešće, uključena i čaša soka od naranče ili pak limunada.

Kisela hrana poput citrusnog voća može omekšati zubnu caklinu, a četkanje odmah potom samo ju dodatno nagriza. Što je vanjski sloj jači, bakterije teže prodiru u unutrašnjost i zubi su bjelji.

Stoga, ukoliko se ujutro klonite kisele hrane, nije važno kada ćete četkati zube. Ako pak ne možete zamisliti jutarnju rutinu bez limunade, morali biste pričekati barem sat vremena prije pranja, savjetuje stomatolog (ili pak oprati zube prije doručka).

Dvaput dnevno po dvije minute je savršena formula, napominje uz to.

Naslovnica Zdravlje