Mozaik Zdravlje

OPREZNO sa šminkom

Ako koristite njihove kozmetičke proizvode, možda najbolje da ih odmah bacite! Propise nisu ažurirali od 1938. godine, a svijet je otada zabranio čak 1400 supstanci 

OPREZNO sa šminkom

Savezni propisi vezani uz sigurnost kometičkih proizvoda u SAD-u nisu ažurirani od 1938. Da, dobro ste to pročitali, donosi portal treehugger.com.

Naime američki Kongres, drugim riječima, nije preispitivao smjernice za sigurnost proizvoda za osobnu njegu od vremena kad je još trajala Velika depresija.

"Zamislite kako su se industrija i osobne navike promijenile u tom vremenskom razdoblju", donosi se u tekstu naslovljenom "Američki kozmetički propisi nisu ažurirani 81 godinu", uz podsjećanje da SAD zaostaje za više od 40 zemalja - među kojima i za Hrvatskom - u zabrani ili ograničavanju korištenja opasnih kemikalija u kozmetici.

Grafikon koji je izradila Radna skupina za zaštitu okoliša (Environmental Working Group, EWG) kao dio svoje najnovije analize sigurnosti kozmetike, otkriva koliko je SAD slabo rangiran u usporedbi s ostatkom svijeta.

Neke zemlje na tom popisu, donosi EWG, zabranile su čak 1400 kemikalija iz proizvoda za osobnu njegu.

Tvrtke ih same sabotiraju

Za usporedbu, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) zabranila je ili iz sigurnosnih razloga ograničila samo devet kemikalija. EWG navodi neke od njih koje se na globalnoj razini smatra nesigurnima, ali dopuštene su u SAD-u: formaldehidi, parabeni, PFOA (perfluoroktanska kiselina), triklosan i toulen.

Svaka od njih ima štetno djelovanje na zdravlje, zbog čega su ili zabranjene ili ograničene za korištenje u kozmetičkim proizvodima u više od 40 zemalja, ne samo razvijenima kakve su Velika Britanija ili Njemačka, nego i u Vijetnamu ili Kambodži - ali ne i u SAD-u.

Zanimljivo je da su mnoge od otrovnih kemikalija i zagađivača - kad se već ne donose novi propisi na saveznoj razini, ostavljajući opasne tvari legalnima - neke američke trgovačke tvrtke same odlučile izbaciti iz proizvoda svojih robnih marki, javno se na to obvezujući.

Naslovnica Zdravlje