Mozaik Zdravlje

VRHUNAC EPIDEMIJE

Penjite se stepenicama, a ne liftom, perite ruke bar 20 sekundi, ne dirajte oči i nos: pridržavate li se pravila zarazu ćete svesti na minimum, a evo kako ćete najlakše prepoznati jeste li u prehladi ili gripi

VRHUNAC EPIDEMIJE

Voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu, dr. Vladimir Draženović, izjavio je za HTV kako u Hrvatskoj imamo 8460 osoba prijavljenih kao oboljele od gripe te 7 prijavljenih smrtnih ishoda.

"Smatra se da je realan broj oboljelih 4 puta veći od prijavljenih. Ako gledamo dinamiku i dokazane slučajeve, a sada smo na vrhuncu epidemije koja će potrajati 8 tjedana vrlo visokim intenzitetom; mogu reći da takve brojke nismo imali u zadnjih 10 godina" - naglasio je dr. Draženović.

Dao je savjet kako izbjeći gripu svima koji se nisu cijepili:- treba izbjegavati pothlađivanje jer pothlađeni organizam se ne može efikasno boriti s infekcijama.

Važno je i kretati se, naglasio je, te savjetovao građanima da se uspinju stepenicama a ne liftom kako bi pokrenuli svoj limfni sustav, a i zbog toga što su liftovi uvijek puni virusa.

Evo i osnovnih razlika u simptomima, po kojima građani koji su počeli kašljati i osjećaju se "gripozno", mogu pokušati testirati je li riječ o "običnoj prehladi", gripi ili influenci H1N1.

PREHLADA

TEMPERATURA - rijetka

KAŠALJ - često je prisutan produktivni

BOLOVI - u kostima i mišićima lagani

ŠMRCAVOST - česta u prehladi i prođe sama od sebe za 7 dana

TRESKAVICA - nije česta

UMOR - neznatan 

KIHANJE - često

NAGLI SIMPTOMI - simptomi prehlade se razvijaju kroz nekoliko dana

GLAVOBOLJA - nije česta

GRLOBOLJA - vrlo česta

BOL U PRSIMA - blaga do umjerena u običnoj prehladi

 

SEZONSKA GRIPA

TEMPERATURA - česta

KAŠALJ - čest je suhi i nadražajni kašalj

BOLOVI - umjereno jaki bolovi u mišićima

ŠMRCAVOST - vrlo česta

TRESKAVICA - blaga do umjerena

UMOR - često se opisuje kao gubitak snage

KIHANJE - dosta često

NAGLI SIMPTOMI - simptomi se razvijaju kroz nekoliko dana i uključuju zažarenost lica, gubitak apetita, vrtoglavicu i/ili mučninu/povraćanje. Simptomi obično traju 4-7 dana, ovisno o pojedincu. Proljev je čest

GLAVOBOLJA - česta

GRLOBOLJA - vrlo česta

BOL U PRSIMA - umjerena. Ako se pojača treba odmah zatražiti medicinsku pomoć

 

H1N1 (VIRUS GRIPE TIPA A)

TEMPERATURA - obično je prisutna kod H1N1 u do 80 posto slučajeva - 39 °C

KAŠALJ - neproduktivan kašalj (suhi kašalj)

BOLOVI - jaki bolovi u mišićima su česti

ŠMRCAVOST - hunjavica nije česta

TRESKAVICA - 60 posto oboljelih od H1N1 ima treskavice

UMOR - umjeren do težak

KIHANJE - nije uobičajeno

NAGLI SIMPTOMI - H1N1 ima nagli početak unutar 3-6 sati. Napada snažno i uključuje iznenadnu pojavu simptoma kao što su visoka temperatura i bolovi. Simptomi obično traju 4-7 dana, ovisno o pojedincu. Proljev je čest

GLAVOBOLJA - vrlo je česta i prisutna je kod 80 posto oboljelih

GRLOBOLJA - nije česta

BOL U PRSIMA - česta

Portal Živim.hr donosi i najvažnije savjete za prevenciju zaraze: Kašljite i kišite u svoj lakat, perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 15-20 sekundi, koristite dezinfekcijska sredstva kada vam voda i sapun nisu dostupni, te nemojte dirati oči, nos ili usta ako prije toga niste oprali ili dezinficirali ruke.

Naslovnica Zdravlje