Mozaik Zdravlje

što jesti

Ove vježbe i recepti za zimsku detoksikaciju će vas oduševiti: juhi s grahom i slatko-ljutom pripravku za imunitet nećete moći odoljeti

što jesti

Zimski mjeseci, koje većina ljudi provodi pretežno kod kuće i u zatvorenom prostoru, prava su prilika da se malo više posvetite svome zdravlju, isprobate dobre recepte koje ste zaboravili ili ih uopće niste prakticirali, te na taj način osnažite svoj organizam i otpornost.

Toplinu kuhinje u kojoj se sada svi rado zadržavamo nije loše iskoristiti i za malu školu kuhanja koja će biti korisna i za one kojima kuhanje nije prva ljubav. Korisne zimske savjete koji će pomoći u obnavljanju organizma da biste u proljeće zablistali povjerila nam je Jadranka Boban Pejić, stručnjakinja za prirodnu prehranu i održive stilove življenja, direktorica tvrtke "Biovega" te autorica niza priručnika za sve ljude koji odluče prehranom poboljšati svoje prehrambene navike.

Što se trenutno događa s našim tijelom, dakle tijekom zime?

– Ako se složimo s pristupom da smo neodvojivi dio prirode te da življenje u skladu s promjenama u prirodi održava dobro zdravlje, onda je dovoljno pogledati što se tijekom zime događa u prirodi i prenijeti u svoj način življenja. Zimi je život u prirodi usporen, manje je danjeg svjetla, sunce ranije zalazi i kasnije izlazi, pa je u skladu s tim važno da ranije idemo na spavanje – najbolje oko 22.30 – te da se budimo ujutro s izlaskom sunca.

Naravno, to danas u hektičnom načinu življenja nije jednostavno provesti, no važno je imati viziju i težiti najboljem. Učinimo li to jednom do dva puta tjedno, već smo učinili veliki napredak. Naša je krv prirodno lagano veće gustoće zimi jer se tako održava toplina u organizmu.

Tu je gustoću važno održavati tako što ćemo paziti što jedemo i pijemo. Topla hrana, poput bogatih juha, variva i slično, te napitci – čajevi – pomoći će da se naša unutrašnjost održi toplom, da probava dobro funkcionira, te da tako i imunitet bude na dobroj razini.

Što je s vježbanjem i boravkom na svježem zraku?

– Pretjerano znojenje nije dobro tijekom zime jer tako nepotrebno gubimo energiju i toplinu, a i otvara pore te tako lakše omogućava mikrobima da uđu u organizam. Stoga je izuzetno važno da zimi nakon vježbanja ne izlazimo odmah na hladno, nego da pružimo tijelu priliku da se ohladi, dobro osuši i tek potom izlazimo van.

Laganije vježbe poput do-ina, joge i qigonga svakako su dobra podrška organizmu, a ne treba zaboraviti i "dobru, staru" šetnju od dvadesetak minuta dnevno.

Koliko je štete našem tijelu napravilo blagdansko prejedanje?

– Blagdani često dovedu do situacije da "svijeća izgori na oba kraja" jer imamo kombinaciju prejedanja – slatkišima, masnom hranom i alkoholom, i neprospavanih noći, pa je važno da u ostatku zime iskoristimo blagodati i snagu zimskog mira kako bismo se obnovili.

Kako bi najbolje bilo iskoristiti zimske mjesece koji su pred nama u korist zdravlja i dobrog raspoloženja, osvježenja, detoksikacije...?

– Sljedeća dva mjeseca, koliko zima još traje, odlična su prilika da ojačamo organizam i proljeće dočekamo u punoj snazi. Jedite organske, cjelovite namirnice, svježe voće i povrće, a pogotovo korjenasto poput cikle, mrkve, celera, pasternjaka, peršina, te đumbir, češnjak i luk.

Ako vas još uvijek drži jesenski "blues", izuzetno je važno da svakodnevno barem sat vremena budete izloženi danjem svjetlu, te da tijekom poslijepodneva imate odmor od barem pola sata. To može biti šetnja, opuštanje, masaža, kupka, meditacija umjesto gledanja televizije i interneta.

Mnogi se ovih dana osjećaju pretjerano pospani, umorni, vuče ih kauč. Što im može pomoći?

– Osjećamo li se pospani cijelo vrijeme, to može biti povezano s hormonom melatoninom, koji balansira cikluse spavanja i budnosti. Osim redovite fizičke aktivnosti, važno je da prestanemo konzumirati rafinirane namirnice, na primjer bijeli šećer, i podržimo organizam nekim od cjelovitih dodataka prehrani (havajska spirulina, chlorella, zelena magma).

Eterična ulja poput čajevca, lavande i limuna (uvijek birajte organska eterična ulja jer samo takva imaju terapeutsko djelovanje) djeluju kao antiseptici, a ujedno i podižu raspoloženje pa ih koristite u kupkama ili uljima za masažu.

Koji nam elementi sada najviše nedostaju i kako ih je najbolje nadoknaditi?

– Deficit minerala i vitamina u organizmu najbolje je nadoknaditi kvalitetnim obrocima od ekoloških/organskih namirnica. Proizvodi od mikroalgi, poput spomenute havajske spiruline, chlorelle i astaksantina, sadrže pregršt minerala i vitamina, a djeluju protuupalno i jačaju imunitet.

Koje bi namirnice sada trebalo forsirati da bismo najbrže nadoknadili energiju, ali i osnažili imunitet i zdravlje bubrega?

– Preporučujem svakodnevno jesti dobru povrtnu juhu s đumbirom, češnjakom te povrćem začinjenim misom, fermentiranom pastom od soje koja djeluje kao probiotik, zatim različite vrste mahunarki, leću, slanutak, grah i slično, jer obnavljaju energiju i vraćaju snagu organizmu.

Cjelovite žitarice, poput prosa, smeđe riže i heljde, omogućavaju da se zadrži stabilnija razina šećera u krvi, a ne sadrže gluten. Dodajte u jela ružmarin ili kadulju za lagani detoks, a možete piti i tople čajeve od kadulje ili ružmarina. Topla limunada sa sokom od đumbira i malo ječmenog slada pravi je melem u ovo vrijeme viroza i gripa.

Imate li još neke savjete da bi se lakše prebrodile gripa i viroze koje su sada u điru?

– Važno je "otkiseliti" organizam od svega što smo pojeli za blagdane, pa tu povrće ima glavnu ulogu. Naribajte po pola šalice celera, cikle i mrkve, dodajte malo češnjaka i/ili đumbira i sve pomiješajte, možete dodati i malo limunova soka, i to jedite tri, četiri dana zaredom kako biste obranili organizam od virusa ili ubrzali oporavak.

Odlična pomoć kod povećanja lužnatosti organizma je aloe vera, samo pazite da birate čisti sok od organske aloe vere jer ona konvencionalna upija nečistoće iz tla.

Ne zaboravite, odmor i predah presudno su važni ako vas je uhvatila gripa ili viroza. Prečesto se junačimo radeći bolesni, često kažemo da nemamo vremena za odmor, a tako činimo štetu organizmu i gubimo puno vremena u budućnosti. Koristite eterično ulje čajevca za dezinfekciju prostora i ruku.

Prilikom tuširanja dobro istrljajte cijelo tijelo vlažnim ručnikom da proradi cirkulacija i iziđu toksini.

Što je s dodacima prehrani?

– Uzimajte kvalitetne dodatke prehrani koji mogu pomoći u poboljšanju imuniteta, a veliko su otkriće i pomoć ljekovite gljive, poput reishi gljiva.

Kakav dnevni raspored obroka preporučujete?

– Ujutro si priredite najveći i najbogatiji obrok, zimi će vas to "držati" dobar dio dana. Zadnji obrok neka vam bude oko 18 sati, a onda ostatak večeri samo pijte tople čajeve. Ovo je izazov za većinu, no kad bi ljudi bili svjesni koje dobrobiti ovakav ritam donosi zimi, s lakoćom bi to proveli.

 

Zimska juha s grahom

Kad dođete gladni s posla i čeka vas ovakva juha, sve izgleda vedrije…

Sastojci:

400 g graha namočenog preko noći
voda
1 traka kombu alge
2 žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
1 luk narezan na kocke
2 mrkve narezane na kocke
mali korijen celera (1/2 šalice celera narezanog na kockice)
2 prstohvata morske soli
1 žličica korijandra u prahu
1 žličica kima u prahu
4 šalice vode ili temeljca
½ žličice soli
300 g tofua
½ šalice peršina
2 žlice soka limuna

Priprema:

U posudu stavite traku kombu alge, preko stavite grah i ulijte vodu da sve pokrije. Kuhajte jedan sat povremeno dodajući hladnu vodu, kad voda od kuhanja ispari (tzv. šok način kuhanja). Na maslinovu ulju propirjajte češnjak i luk, dodajte mrkvu, celer i prstohvat soli te pirjajte šest minuta poklopljeno. Dodajte kim i korijandar, ulijte vodu/temeljac, grah i kuhajte 20 minuta.

Izmiksajte tofu u kremu pa dodajte u grah. Posolite i kuhajte još tri-četiri minute pa na kraju dodajte peršin i sok limuna.

Napomena: Ovu juhu možete skuhati dan prije, ali nemojte stavljati limunov sok. Tek kad je zagrijete za jelo, onda dodajte limunov sok. On, inače, pojačava fermentaciju pa stajanjem preko noći juha može postati prekisela.
Možete je napraviti i s lećom i s bilo kojom drugom mahunarkom. Također možete pola količine kuhane mahunarke izmiskati s tofuom u kremu, tako će juha biti kremastija. (Recept je iz knjige "Zima", Jadranka Boban Pejić, Planetopija)

 

Slatko i ljuto za jačanje imuniteta

Sastojci:

4 jušne žlice maslinova ulja
2 jušne žlice sitno nasjeckanog đumbira
1 šalica narezane bundeve
1 šalica narezanog batata
1/3 čajne žlice soli
1 šalica prosa
2 šalice vode ili temeljca
300 g tofua
4 jušne žlice tamarija
2 jušne žlice suncokretova ulja
1 jušna žlica limunova soka
100 g salate
4 mlada luka

Priprema:

Na ulju propirjajte đumbir 2-3 minute pa dodajte narezanu bundevu i batate. Posolite. Pržite/pirjajte 4-5 minuta, promiješajte pa na vrh dodajte opran i procijeđen proso. Ulijte vodu ili temeljac i kada zakuha, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta poklopljeno, na laganoj vatri. Sklonite s vatre i dobro promiješajte.

Za to vrijeme marinirajte tofu s tamarijem i popržite ga na suncokretovu ulju. U preostali tamari od mariniranja umiješajte limunov sok. Na istom suncokretovu ulju (i u istoj posudi) kratko propirjajte mladi luk. Operite salatu.

U svaki tanjur poslažite zelenu salatu, pospite je mješavinom tamarija i limuna, pa po tome posložite prženi tofu. U sredinu dodajte proso s povrćem i pospite mladim lukom. (Iz knjige "Prirodno bez glutena")

 

Sjajna slatka cikla
Sastojci:
2 jušne žlice maslinova ulja
2 veće ili 4 manje cikle
1 čajna žlica umeboshi octa
1 čajna žlica tamarija (sojina umaka)
2 jušne žlice kopra
2 čajne žlice kuzua

Priprema:
Operite ciklu i narežite je na tanke ploškice. Na maslinovu ulju propirjajte ciklu s umeboshi octom dok ne postane sjajna.
Dodajte vodu, samo da prekrije dno posude, smanjite vatru i poklopljeno pirjajte ciklu dvadesetak minuta. Povremeno provjerite treba li dodati malo vode da ne zagori (to ovisi o jačini vatre). Dodajte tamari i kopar i kuhajte još 2-3 minute.
U pola šalice vode (1 dl) razmutite kuzu pa umiješajte u ciklu. Ako je pregusto, dodajte još malo vode. Na kraju po želji možete posuti s još malo svježeg kopra.

 

Naslovnica Zdravlje