Mozaik Zdravlje

Napada masnoću oko trbuha

Jedan je od zdravijih napitaka na svijetu, a dolazi u sto varijanti: nije svaka od njih prikladna za sve, pronađite svoju grupu - donosimo pregled vrsta i cijena

Napada masnoću oko trbuha

O blagodatima zelenog čaja ne treba mnogo govoriti, dovoljno je reći da je riječ o jednom od antioksidansima bogatijih napitaka. Jača imunitet, saveznik je u prevenciji brojnih bolesti, stabilizira energiju... A ako ga pripremite na ispravan način može biti i ukusan.

No ne morate se zaustaviti na "običnom" zelenom čaju - postoji cijela paleta okusa i vrsta, a mi donosimo kratki pregled onih koji su dostupni kod nas, zajedno s cijenama kako biste lakše odlučili u koju se kategoriju svrstati.

Đumbir limun, zeleni čaj koji u svojem sastavu ima kineski čaj senchu, komadiće đumbira, limuna, koru naranče i cvjetove suncokreta. Osvježavajućeg je okusa i ugodnog mirisa, pa mu malo tko može odoljeti. Koristi se za smanjenje grčeva u trbuhu, ublažavanje drhtavice i prehlade, a djelotvoran je i u liječenju morske bolesti.

Količina: 50 g - 27 kuna.

Chun Mee - organski kineski zeleni čaj

Količina: 50 g - 24 kune

Earl grey, zeleni čaj kojemu je dodano ulje bergamota. Ovaj klasičan čaj, koji obožavaju Englezi, blažeg je okusa i s manje teina od njegove originalne inačice, koja u svojoj bazi ima crni čaj.

Količina: 50 g - 26 kuna

Vanilla Cream, čaj nastao obogaćivanjem senche listićima vanilije koji zeleni čaj obogaćuju slatkom notom i vitaminima A, B, C i E. Poznato je da već nakon par dana redovitog konzumiranja potiče izmjenu tvari, vitalizira organizam, stimulira živčani i mišićni sustav te ima antibakterijsko djelovanje.

Količina: 50 g - 26 kuna

Fresh Fantasy sadrži senchu, te narančinu i limunovu koru, koja ovom zelenom čaju, osim mirisa, pojačava i količinu antioksidansa. Pomaže kod probavnih smetnji, nadutosti i grčeva, ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina.
Količina: 50 g - 26 kuna

Harmony zeleni čaj u sebi sadrži senchu, komadiće manga, limuna, jagode, naranče i crveni ribiz.

Količina: 50 g - 26 kuna

Geisha zeleni čaj u svojem sastavu ima senchu, kokosove pahuljice, cvjetove različka i ruže.

Količina: 50 g 26 kuna.

Marrakesh je tradicionalni čaj od metvice i zelenog čaja Gunpowder, a koristi se za smirenje i za ublažavanje glavobolje.

Količina: 50 g - 26 kuna

Gunpowder's temple of heaven, zeleni čaj iz Šangaja, specifičnog je jakog okusa čiji su listići zavijeni u kuglice. Odličan je u borbi protiv celulita.

Količina: 50 g - 26 kuna

Cimet jabuka je zeleni čaj koji sadrži senchu, cimet i komadiće jabuke, a koristi se za ubrzavanje metabolizma, ublažavanje bolove te za poticanje znojenja.

Količina: 50 g - 26 kuna

Christmas Tea, zeleni čaj koji u sebi sadrži senchu, koru naranče te komadiće badema i cimeta. Ugodna je okusa i bogat antioksidansima.

Količina: 50 g - 27 kuna

Bademov kolačić je zeleni čaj koji u svojem sastavu ima senchu, kokosove pahuljice i listiće badema. Idealan je za konzumaciju u hladnije dane jer budi osjećaje pripadnosti i vezivanja, a kao svaki pravi zeleni čaj, Bademov kolačić ubrzava metabolizam, djeluje stimulativno na organizam i čisti tijelo od toksina. U svojem sastavu ima senchu, kokosove pahuljice i listiće badema.

Količina: 50 g - 27 kuna

Bancha je zeleni japanski čaj s vrlo niskim postotkom teina. Blagog je okusa, odličan antioksidans, dobar diuretik, pospješuje probavu, ne sadrži ugljikohidrate te djeluje antikancerogeno. Odličan je izbor kod trudnica jer sadrži obilje cinka i vitamina C.

Količina: 50 g - 27 kuna

Sve blagodati zelenog čaja

1. Zeleni čaj je super biljni lijek protiv masnoća, osobito za smanjivanje lošeg (LDL) kolesterola. Aktivni sastojak EGCG povećava stopu topljenja masti. Zeleni čaj najprije "napada" masnoću oko trbuha, ubrzavajući gubitak masnoće za nevjerojatnih 77 posto!

2. Zeleni čaj stabilizira energiju uravnotežujući razinu šećera u krvi. Naime, EGCG poboljšava iskorištavanje inzulina u tijelu i time sprječava želju za nezdravom prehranom.

3. Istraživanja su također pokazala da zeleni čaj pomaže u smanjenju rizika od raka pluća.

4. Pomaže u sprječavanju nastanka maligne bolesti crijeva.

5. Jedna studija je pokazala da zeleni čaj doslovno ubija kancerozne stanice prostate.

6. Zeleni čaj također je odličan za sprječavanje oštećenja i boranja kože. EGCG ima 200 puta jači učinak od vitamina E u uništavanju slobodnih radikala koji uništavaju elastičnost kože i utječu na stvaranje bora. Pozitivno djeluje i na čišćenje tena te smanjuje prisutnost akni.

7. Antioksidansi u zelenom čaju pomažu u uništavanju slobodnih radikala i tako pozitivno utječu na stanice kože, pomažu i u sprječavanju artritisa, dijabetesa i usporavaju napredak raka, a mogu djelovati i preventivno.

8. Zeleni čaj ima dobar okus. Možda se na prvi pogled čini da nije ukusan, ali na tržištu postoji veliki izbor zelenog čaja koji je kombiniran s drugim okusima, pa nema izgovora zbog kojeg ne biste konzumirali ovaj prirodni eliksir.

9. Zeleni čaj u kombinaciji s đumbirom ubrzava metabolizam i poboljšava rad crijeva, te pridonosi osjećaju sitosti bez suvišnih kalorija.

10. Pomaže u jačanju srca i krvožilnog sustava.

11. Pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra "zaštitnikom mozga", a također može spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti.

12. Jača imunitet.

13. Sprječava pojavu karijesa.

 

Naslovnica Zdravlje