Mozaik Zdravlje

Bolje spriječiti

Kratak i jasan odgovor na pitanje koje muči sve žene, ali i roditelje tinejdžerica: samo jednim potezom možete učiniti nešto važno za svoje zdravlje

Bolje spriječiti

"S koliko godina bi kod djevojaka bilo u redu početi s odlascima u ginekologa, ukoliko nisu seksualno aktivne i ne planiraju biti u bližoj budućnosti? Moja kći ima odličan odnos sa svojim pedijatrom, ako to utječe na odgovor...", pitanje je zbunjene majke koje je prenio The New York Times, uz odgovor koji bi trebali pročitati svi roditelji.

Jer statistika je uistinu porazna: čak i seksualno aktivne djevojke odgađaju prvi odlazak u ginekologa, a one koje to nisu, uopće "ne razbijaju" glavu time, iako se radi o vrlo važnom koraku koji bi trebale poduzeti za svoje zdravlje. Liječnici godinama upozoravaju da je u Hrvatskoj kultura odlaska na ginekološke preglede porazno niska, a nerijetko djevojke prvi pregled obave tek kad zatrudne.

Kratko i jasno

A odgovor na gore preneseno pitanje kratak je i jasan te vrijedi za sve države svijeta: papa test koji bi uputio na eventualne promjene na stanicama vrata maternice trebala bi napraviti svaka djevojka koja je napunila 18 (najviše 21) godina, neovisno o tome je li seksualno aktivna ili ne. Nakon toga, test bi trebala nastaviti obavljati jednom godišnje.

Godišnje testiranje na klamidiju i ostale spolne bolesti trebala bi napraviti svaka seksualno aktivna žena, bez obzira na dob.

Ukoliko djevojka nije dobila prvu mjesečnicu, a napunila je 16 godina, trebala bi posjetiti ginekologa.

Još malo o pregledu

Informativni razgovor s pedijatrom ili ginekologom o reproduktivnom zdravlju trebalo bi "obaviti" između 13. i 15. godine života, piše dalje The New York Times

Na tom bi se pregledu trebalo dotaknuti promjena u mjesečnici, ciklusu, boli i sigurnom seksualnom odnosu. Cijepljenje protiv HPV-a može početi već u 9. godini života - u tom su slučaju potrebne dvije doze, ukoliko djevojka napuni 15, bit će potrebne tri.

Neovisno o tome je li tinejdžerica seksualno aktivna ili ne, najkasnije s 21 godinu trebala bi napraviti papa test.

Ostali razlozi

Iako navedene smjernice vrijede za sve djevojke, ukoliko se javi neki od ovih problema, bilo bi dobro potražiti liječničko mišljenje:

- neredovite menstruacije

- iznimno obilne menstruacije (ako se često događa da trag krvarenja "probije" do odjeće)

- iznimno bolne menstruacije (čak i unatoč analgeticima)

Kako se pripremiti?

Bilo da je riječ o vama ili o vašemu djetetu, važno je prije prvog pregleda dobro popričati s nekim iskusnijim. Napomenite kćeri da pregled nipošto nije bolan - može biti blago neugodan, ali ako i u jednome trenutku postane fizički bolan, bilo bi dobro zamoliti doktora da stane i porazgovarati s njim. 

Naslovnica Zdravlje