Mozaik Zdravlje

Prognoza nije dobra

Drago vam je što imate 'čvrste' grudi? Nažalost, dekolte koji mami poglede otkriva ozbiljan zdravstveni rizik

Prognoza nije dobra

Iako u optimističnom tonu svi volimo reći kako se žene s dijagnozom raka dojke često "izvuku", statistika je i danas, svoj informiranosti ljudi unatoč, vrlo crna.

Jasno je i zašto; žene u Hrvatskoj iz nekog nepoznatog razloga odbijaju ići na pregled jednom godišnje. A kad kažemo jednom godišnje mislimo zapravo na to da se na preglede ne ide - uopće.

Naročito starije žene koje su svoje trudnoće "odradile", pa su se nekako i pozdravile s rutinskim ginekološkim pregledima... Svijet ionako ostaje na mladima. No upravo su one najrizičnija skupina i tragično je što se sve može riješiti banalnim pregledom jednom godišnje.

Stvarnost je, naime, ovakva: godišnje od raka dojke oboli preko 2500 žena. Prema posljednim dostupnim epidemiološkim podacima rak dojke je treći uzrok smrti u ženskoj populaciji u 2012., a stopa smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj je među najvišima u Europi, piše na stranici onkologija.hr.

Evo koje su skupine najrizičnije (i trebale bi dogovoriti pregled još danas), a evo i na koje faktore možete utjecati:

1. Ne možete utjecati na: starenje

Statistika pokazuje da je najveći broj pacijentica s rakom dojke stariji od 50. Stoga se savjetuje da bi na mamografiju trebale redovno ići sve žene starije od 40, a sve bi redovno trebale vršiti i samopregled, prenosi Popsugar.

2. Ne možete promijeniti: obiteljsku povijest raka dojke

Ukoliko su vaša mama ili baka bile pacijentice, veća je šansa da ćete i same oboljeti. Isto tako, opasnost se povećava sa svakim dodatnim članom obitelji koji je imao ovu bolest.

Stoga se mamografije koje se savjetuju ostalima nakon 40. godine života u ovom slučaju prebacuju na koju godinu ranije. U dogovoru s obiteljskim liječnikom ili ginekologom, dakako.

3. Ne možete promijeniti: napete/ čvrste grudi

Možda vam je s estetskog aspekta drago što su vam grudi čvrste i neobješene, ali takav tip svakako je rizičniji kada je rak dojke u pitanju. Takve grudi imaju mnogo više vezivnog i masnog tkiva, pa je zbog "gustoće" teže na mamogramu otkriti tumorske stanice.

4. Ne možete promijeniti: genetske mutacije

Promjene BRCA1 ili BRCA2 gena povećavaju rizik od raka dojke i raka jajnika. Danas je dostupno genetsko testiranje s ciljem otkrivanja mutacija kod članova visokorizičnih obitelji koji imaju i do 40-85% veći rizik od obolijevanja.

5. Ne možete promijeniti: rana menstruacija i kasna menopauza

Ukoliko ste dobili prvu mjesečnicu prije 12. godine i ušli u menopauzu nakon 55., bili ste duže izloženi hormonima, stoga je i rizik od obolijevanja od raka dojke veći.

6. Ne možete promijeniti: prijašnja zračenja

Ako ste u ranome djetinjstvu, pa i mladosti, bili izloženi zračenju, upadate u rizičnu skupinu. Na sreću, rijetke su terapije koje podrazumijevaju zračenje, no jednom kada ste izloženi utjecaju, rizik je veći.

7. Možete utjecati na: trudnoću

Naravno da ne znači da su žene koje rode u dvadesetima lišene rizika, no podaci govore i ovo: ako ste prvi put zatrudnjele nakon 30. ili nikada niste, a niste ni dojile, veće su šanse da ćete oboljetiod raka dojke. Nije "pošteno", ali što na ovome popisu je?

8. Možete utjecati na: konzumaciju alkohola

Žene koje redovito konzumiraju alkohol spadaju u rizičnu skupinu, pokazuju istraživanja.

9. Možete utjecati na: uzimanje pilula

Određene kontracepcijske pilule povećavaju rizik od raka dojke, isto kao i određene hormonske terapije, poput estrogena. Ukoliko vam vaš liječnik nije izričito savjetovao istu, ovakve bi terapije bilo bolje preskočiti.

10. Možete utjecati na: fizičku aktivnost

Mnoga istraživanja pokazuju kako fizička aktivnost može služiti kao jaka prevencija stvaranja tumorskih stanica, pa tako i raka dojke. I sama šetnja u prirodi može pomoći, za tijelo je najgore da većinu vremena provodite na kauču.

11. Možete utjecati na: kilažu

Pretile žene, naročito one koje su većinu kilograma prikupile nakon ulaska u menopauzu (što je i očekivano, tijelo se mijenja, hormoni divljaju) izložene su mnogo većem riziku od raka od ostatka.

Naslovnica Zdravlje