Mozaik Zdravlje

'NE DOGAĐA SE DRUGOJ'

'Biti dobar prema svojim cicama znači biti dobar prema sebi': poznata Splićanka ponukana smrću bliske osobe snimila se gola u baletnoj suknjici i poslala važnu poruku

'NE DOGAĐA SE DRUGOJ'

"Kad izgubiš jako blisku osobu zbog karcinoma dojke, koji mjesečno ubije u prosjeku 90 žena u Hrvatskoj, onda shvatiš da se to ne događa nekoj drugoj.

U posljednjih 10 godina niti jednom nisam propustila preventivni ultrazvučni pregled dojki. Prvi zdravstveni pregled koji sam napravila kad sam se preselila u SAD bio je upravo pregled cica." - ustvrdila je Petra Nižetić i na Instagramu sa svojim pratiteljima podijelila dražesnu fotografiju, na kojoj je pozirala odjevena samo u baletnu suknjicu.

"Biti dobar prema svojim cicama je biti dobar prema sebi i prema ljudima kojima je stalo do tebe" - poentirala je poznata Splićanka koja se, baš kao i brojne druge poznate Hrvatice, između ostalih i Žanamari Lalić i Anita Dujić, srčano priključila masovnoj akciji osvješćivanja važnosti i samopregleda i UZV i mamografskog pregleda dojki, kao najvažnijeg saveznika u borbi za pobjedu bolesti.

Karcinom dojke, baš kao i druge, najvažnije je otkriti u vrlo ranom stadiju, a statistika govori da se više od 90 posto bolesnica može izliječiti ako se dovoljno rano postavi dijagnoza.

O svojojoj borbi s rakom dojke hrabro su javno govorile u puno navrata i nekadašnja tv voditeljica, a danas voditeljica autogenog treninga Josipa Pavičić Berardini, glumice Mirjana Majurec i Ankica Dobrić, koja je saznala da boluje u svibnju prošle godine.

'I da preskočite jedan pregled kod mene, ne preskačite dojke!':  evo što je ginekolog savjetovao našoj novinarki, ove tri ključne stavke žene ne bi smjele ignorirati

Tada su se njezini kolege dirljivim pismom obratili za pomoć javnosti te organizirali prikupljanje novca potrebnog za liječenje. Članica Gavellinog kazališnog ansambla, gledateljima poznata i iz tv uloga u serijama "Villa Marija" i "Naša mala klinika" i "Larin izbor" prošla je kemoterapije i oporavak teče odlično.

 

 

Naslovnica Zdravlje