Mozaik Zdravlje

Kada posjetiti liječnika?

Ovaj poremećaj ima većina ljudi, mnoge i zabrinjava, ali malo tko je potražio odgovor: evo objašnjenja za plutajuće 'mušice' u vašem vidnom polju, moglo bi vas iznenaditi

Kada posjetiti liječnika?

Jeste li ikada primijetili da vam u vidnom polju plutaju strane čestice? Ne mislimo na fizički opipljive mrvice koje vam dospiju u oko, već na sitne linije i točkice bez boje koje, kada se pokušate fokusirati na njih - iščeznu. Potom nastavite svojim poslom, a one se, drsko, ponovno vrate i lebde negdje van centra vaše pozornosti, ali dovoljno blizu da vas iritiraju.

Neki ih opisuju kao "crviće", drugi pak kao "mušice", no bez obzira na neslaganje oko njihova oblika, svi će se složiti kako ove "plutajuće stvarčice" nisu nimalo ugodne.

Ne, ne bole, ne osjećate ih, ali pojavljuju se kad najmanje očekujete i svom trljanju očiju unatoč, ostaju udobno pozicionirane u vašem vidnom polju. A mislili ste pogledati film bez ometanja...

Još kad se pojavi drugi crvić, onaj kojemu je drugo ime "sumnja", gasite film i kreće panično guglanje. Jesu li mušice samo u glavi ili pak simptom neke nove, opasne bolesti oka? Da nije kasno za posjet obiteljskom liječniku, već biste bili s uputnicom u rukama.

No razloga za paniku nema, znanost nam je dala odgovor i na ovo pitanje koje sve zanima, iako se malo ljudi odlučilo doista pokrenuti i riješiti si dilemu jednom zauvijek. 

O čemu se radi?

Mušice imaju i ime - "muscae volitantes" zovu oftalmolozi ove čestice koje bacaju sjenu na inače čisto vidno polje, a radi se o sitnim dijelovima vašeg vlastitog tijela. Najčešće su u pitanju komadići tkiva, crvenih krnih čestica ili pak proteina koji se zove kolagen, a dio je gelaste tekućine iz stražnjeg dijela oka, piše Science alert.

Ta se proteinska vlakna s godinama, kako starimo, smanjuju na komadiće, pa bacaju sjenu na vašu retinu i manifestiraju se kao plutajuće čestice u očima. Potpuno su bezopasne, a kako su kontrolirane pokretima unutar tekućine oka, pomaknut će se svaki put kada ih vaše oko pokuša "uhvatiti" - istom brzinom će se i vratiti nakon što fokus popusti.

Ako pak nikada niste išli za tim i želite provjeriti nalaze li se ovi plivači i u vašem oku, poslužite se trikom. Pronađite jednoličnu pozadinu, poput ugašenog ekrana računala ili plavoga neba i promotrite malo ove "crviće"; teško da ćete ih uhvatiti na duže od trenutka, ali mogli biste ih bar uočiti u punom obliku.

Ako pak ni u tim slučajevima ne primijetite nikakve strane crtice i točkice, no kada pogledate u nebo uočavate sitne bljeskove, u pitanju je slična, ali potpuno nepovezana optička iluzija poznata i kao entoptički fenomen plavog polja - uzrokovana je bijelim krvnim stanicama koje se kreću u kapilarama ispred retine.

 

Kada posjetiti liječnika?

Jasno da ekstremni slučajevi ovih, inače bezopasnih fenomena mogu ukazati na neki problem. Stoga se javite liječniku u ovim slučajevima:

- naglo povećanje broja plutajućih čestica

- učestali bljeskovi svjetla

- privremeni ili potpuni gubitak perifernog vida

- pojava velikog broja plutajućih čestica nakon operacije oka ili ozljede

- jaka bol u očima popraćena bljeskovima

Naslovnica Zdravlje