Mozaik Zdravlje

AKTIVNA HRVATSKA

Vaterpolist Šetka poziva svoje Splićane da kažu zbogom debljini: evo gdje ih čeka poticajni i besplatni trening 

AKTIVNA HRVATSKA

Prekomjerna težina pogađa čak 18,7 posto Hrvata, što je iznad europskog prosjeka. Debljina je uzročnik niza bolesti i tegoba, a kako kako učiniti prvi korak u borbi protiv pretilosti svojim će sugrađanima pokazati splitski vaterpolski reprezentativac Anđelo Šetka, koji će se pridružiti zajedničkom treningu Aktivne Hrvatske, koji se 8. rujna s početkom u 10 sati održava na Rivi.

Podaci Europske inicijative za praćenje debljine u djece otkrivaju da je u Hrvatskoj čak 35 posto djece u dobi od 8 do 9 godina pretilo, što Hrvatsku smješta u prvih pet zemalja nezavidne top liste u Europi. Istraživanje pokazuje da je i većina pretilih dječaka iz jadranske regije dok istraživanje Željka Malenice sa Sveučilišta u Splitu pokazuje da je skoro 10 posto srednjoškolaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji pretilo.

Trening Aktivne Hrvatske zato je prilagođen svim dobnim skupinama te će pokazati Splićanima svih generacija kako preuzeti zdravlje u svoje ruke. Splićani će ovim treningom pokazati zašto je njihov grad dao brojne vrhunske sportaše, a jedan od njih je i hrvatski vaterpolski reprezentativac i igrač VK Jadran, Anđelo Šetka.

''Ne treba biti profesionalni sportaš da bismo prepoznali važnost redovitog bavljenja sportom. U sportu mogu i moraju uživati svi, te se na taj način pobrinuti za svoje tjelesno zdravlje. Tjelovježba je zaista jedan od najvažnijih čimbenika za očuvanje zdravlja stoga pozivam sve da se pridruže treningu Aktivne Hrvatske u Splitu" - pozvao je Šetka.

Građani će, uz sam trening, imati priliku i pitati stručnjake za savjet te tako na jednom mjestu dobiti plan zdravog i aktivnog života. Trening će voditi trenerski tim Kineziološkog fakulteta, a program će voditi Renata Sopek.

Naslovnica Zdravlje