Mozaik Zdravlje

UPOZORENJE STRUČNJAKA

Nečisti i zanemareni klima uređaji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme: evo pravila za svakodnevno korištenje

UPOZORENJE STRUČNJAKA

Tijekom ljetnih vrućina, koje su često praćene i visokim postotkom vlage u zraku, spas se pronalazi u upotrebi uređaja za klimatizaciju prostora.

Ipak, s korištenjem klima uređaja ne treba pretjerivati, upozoravaju stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U svakodnevnom korištenju ovih uređaja držite se sljedećih pravila:

- Održavajte optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva Celzija.

Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba.

- Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26 stupnjeva Celzija.

- Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtere.

Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne (suzenje očiju, curenje nosa, svrbež poput alergije, glavobolje, kašalj, grlobolje, alergijske promjene na koži, alergije dišnih puteva, prehlada), pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike.

- Preporučuje se i održavanje relativne vlažnosti u granicama od 40 do 60 posto.

Naslovnica Zdravlje