Mozaik Zdravlje

Opasnosti vrebaju

Drvena ili plastična daska za rezanje i ostale nedoumice: ako pokušavate skratiti vrijeme u kuhinji ovim 'prečacima', moguće da dovodite vaše zdravlje u pitanje

Opasnosti vrebaju

Tijekom kuhanja služimo se različitim trikovima odnosno prečacima za koje mislimo da nam mogu uštedjeti vrijeme i ubrzati pripremu obroka, smanjiti gomilu suđa, održati kuhinju urednijom... No neki od njih mogu uzrokovati ozbiljne probleme, pa čak i bolesti.

Stručnjaci su analizirali pluseve i minuse takvih prečaca i utvrdili da je većina trovanja hranom zapravo rezultat nepažnje, a većina ih se može izbjeći s nekim mjerama opreza koje će rizik svesti na minimum.

Ispravna temperatura u hladnjaku i zamrzivaču

Hladnjak treba postaviti na temperaturu između 5 i 7 stupnjeva Celzijusa. Na višoj temperaturi može se dogoditi da hrana neće trajati onoliko koliko je navedeno na ambalaži, ili će se čak pokvariti. Ako imate stariji hladnjak koji ne pokazuje temperaturu, kupite termometar i s njim regulirajte poželjnu temperaturu hlađenja.

Odvojena priprema sirovog mesa i povrća

Dugo traje rasprava o tome zadržava li se više bakterija na drvenoj ili na plastičnoj dasci za rezanje, i još nije dovršena. Međutim, držite se svakako pravila da sirovo meso i povrće ne režete na istoj dasci i da ne koristite za rezanje isti nož. Ako slučajno imate samo jednu dasku za rezanje, temeljito je operite kad završite rezanje jedne vrste hrane, i to najbolje antibakterijskim sprejem.

Pranje ruku sprječava širenje bakterija

Prilikom pripreme hrane treba redovito prati ruke. Na primjer, ako najprije pripremate piletinu, nakon toga odmah temeljito operite ruke sa sapunom, a tek potom pripremajte salatu, jer inače možete prenijeti bakterije s jedne na drugu namirnicu. Kod nepažljive pripreme piletine možete prenijeti salmonelu koja je često prisutna u sirovom mesu prije termičke obrade. Osim ruku, nakon pripreme piletine temeljito operite i pribor i radne površine jer se bakterije i tamo zadržavaju.

Guljenje sirovog povrća

Sirovo povrće, osobito korijenasto i gomoljasto kao što su mrkva, krumpir i celer i sve drugo što raste u zemlji predstavlja opasnost od širenja opasne bakterije E. coli. Bakterija se može zavući u koru povrća i zato je treba prije pripreme oguliti. Osim toga, pobrinite se da ovo povrće pripremate i režete na drugoj dasci koju nećete koristiti za rezanje salate, odnosno povrća koje se jede sirovo jer postoji mogućnost da nehotice prenesete ovu bakteriju.

Hlađenje kuhane riže prije spremanja

Postoje neke bakterije koje na vrućini stvaraju otporne spore. Jedna od njih je bacillus cereus koja se nalazi u riži. Vrijeme potrebno da se riža skuha nije dovoljno da uništi bakteriju. Dok se riža hladi u njoj su još prisutne spore. Ako je brzo ohladimo i spremimo u hladnjak može se sigurno pojesti, ali ako rižu ostavimo na sobnoj temperaturi deset ili dvanaest sati, spore se postepeno pretvore u bakteriju i počinju se razmnožavati. Spomenuta bakterija ujedno emitira kemikaliju koja je otporna na toplinu, pa ako se prilikom pripreme riže ne držite pravila o sigurnosti pa je bakterija preživjela, nećete je uništiti ni ponovnim podgrijavanjem.

Naslovnica Zdravlje