Mozaik Zdravlje

Jako važno

Oboružali ste se 'prskalicama' s faktorom, no je li vaša koža u potpunosti zaštićena? Evo što kažu dermatolozi, pomoću njihovih 'trikova' izbjegnite mrlje, bore i pjege

Jako važno

Stiže nam sezona kupanja i sunčanja, a s njom i čimbenici koja nepovoljno utječu na vašu kožu i izazivaju neugodne promjene kao što su mrlje, pjegice, prištići i bore.

Osim što se morate pobrinuti da pronađete idealan faktor kao zaštitu od sunca, morate se naučiti i pravilno ga koristiti... Evo nekoliko savjeta najboljih svjetskih dermatologa.

Vrijeme za mazanje kože

Većina kremu nanosi prije nego što iziđe na sunce ili tek nakon što se udobno smjeste na plaži. Ako i vi prakticirate takav način, radite veliku grešku - stručjaci savjetuju da to obavite najmanje pola sata prije. Kremi je naime potrebno dobrih dvadeset minuta  da se upije i aktivira zaštitini faktor.

Ne znate koji omjer kreme nanijeti na tijelo?

Dermatolozi su se složili da je za lice potrebna količina koja stane u žličicu, dok je za cijelo tijelo dovoljna čašica za rakiju.

Krema za tip kože

Izaberite kremu koja je prilagođena vašem tipu kože, pa ako je ona crvena ili pak osjetljiva ozaberite onu s antiupalnim svojstvima. Ako imate pjegice, krema koja sadrži soju ili nianciamid odlično će vam odgovarati.

Pilule protiv UV zračenja

Ako je potrebno, pijte i pilule za zaštitu od sunca, primjerice Sun pill. Njihov ključni sastojak je ekstrakt paprati koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja prourokovanih UV zračenjem.

Krema pa puder

Iako vam se čini da ne morate nanositi kremu s faktorom ako koristite puder koji također sadrži zaštitu, to je daleko od isitine. U tom slučaju, kako su potvrdili dermatolozi, morali biste nanijeti 14 puta više pudera nego inače.

Naslovnica Zdravlje