Mozaik Zdravlje

senzacionalna vijest

Zapanjujuće otkriće: napokon razjašnjeno zašto se rak vraća u smrtonosnom, metastatskom obliku, godinama nakon kemoterapije

senzacionalna vijest

Američki znanstvenici otkrili su mehanizam koji stanicama raka dojke omogućuje svojevrsno stanje mirovanja u udaljenim organima u tijelu, da bi se nakon višegodišnje 'hibernacije' ponovno pojavili u smrtonosnom metastatskom obliku. Rezultati su objavljeni u stručnome časopisu Nature Communications.

Zahvaljujući eksperimentima obavljenim s ljudskim stanicama na laboratorijskim miševima ustanovili su da se onesposobljavanjem tog mehanizma, uz pomoć lijekova ili genskom manipulacijom, mogu onesposobiti i stanice raka te spriječiti sposobnost njihova daljnjeg širenja, prenose mediji.

Otkriće obećava kada je posrijedi razvoj terapija za borbu protiv raka dojke, smatraju američki znanstvenici.
Podsjećaju da je oko 90 posto smrti od karcinoma dojke posljedica metastatskog raka u IV. stadiju koji se obično proširi na udaljene organe i kao takav nije u potpunosti izlječiv, nego postaje oblik kronične bolesti koji je potrebno sustavno i kontinuirano liječiti te držati pod kontrolom.

- Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da stanice raka dojke uspijevaju preživjeti i dugo se pritajiti kod pacijentica koristeći stanični proces poznat kao mehanizam autofagije, osnovni mehanizam razgradnje staničnih komponenti, preciznije nepotrebnih ili disfunkcionalnih staničnih dijelova pomoću lizosoma, staničnih organela- objasnio je za medije sudionik istraživanja Kent Hunter, znanstvenik na Državnom institutu za rak u Bethesdi.

Hunter je objasnio da se autofagija aktivira u trenutku kada bilo koja stanica - zdrava ili kancerogena - aktivira mehanizme preživljavanja u stresnom ili hranom siromašnom okružju. To omogućuje stanici da se djelomično deaktivira i prijeđe u svojevrsno stanje mirovanja.

Prema navodima medija, ovo otkriće pomaže da se objasni zbog čega se aktualnim načinima liječenja raka dojke tako često ne uspiju iskorijeniti zloćudne stanice raka koje se u tijelu zadrže nakon operativnog zahvata i nakon kemoterapije.

-Brojni lijekovi koji se koriste u borbi protiv raka ciljaju stanice koje se dijele. No pritajene stanice, one koje hiberniraju, ne dijele se aktivno ni često i zbog toga vjerujemo da su otporne na sve vrste lijekova koji se trenutačno koriste u modernoj medicine- smatraju znanstvenici.

Znanstvenici su proveli pokus tako da su u tijela laboratorijskih miševa ubrizgali "pritajene" stanice raka.
Polovina životinja dobila je lijek koji sprečava autofagiju, a ostali su dobili placebo.

Put prema održivom i uspješnom liječenju bit će dug, smatra Hunter te dodaje da će trebati provesti i klinička istraživanja na ljudima kako bi se ustanovilo djeluje li na njih.

Hunter ističe da se još ne zna mogu li se rezultati njihove studije primijeniti i na druge vrste karcinoma.

Naslovnica Zdravlje