Mozaik Zdravlje

interaktivne radionice

Ne vjerujte svemu što piše na internetu o prehrani i dijetama, i ovi splitski srednjoškolci znaju više

interaktivne radionice

U provedbi projekta sudjeluju liječnici i profesori Medicinskog fakulteta u Splitu, Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, nutricionisti i studenti medicine, članovi studentskih udruga NeuroSplit i CroMSIC Split, kao i udruge Hrvatski zbor nutricionista i Hrvatski Cochrane

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je projekt pod nazivom "Zdrava prehrana ili zdrava dijeta - znanost ili znanstvena fantastika?" koji se provodi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

O kakvom je projektu riječ i što je njegov cilj, razgovarali smo s prof. dr. Ivanom Kolčić, pročelnicom Katedre za javno zdravstvo i voditeljicom ovog projekta.

- Cilj je podučiti gimnazijalce iz Splita za pronalazak znanstveno utemeljenih informacija o načinu života koji će podupirati njihovo zdravlje, tjelesne sposobnosti i blagostanje. Najveći naglasak je na mediteranskoj prehrani, koja se na temelju niza znanstvenih istraživanja smatra modelom najzdravije prehrane na svijetu te na primjerenoj razini tjelesne aktivnosti. U isto vrijeme, veliki naglasak je na kritičkom razmatranju i prepoznavanju lažnih tvrdnji, korištenjem znanstvenog pristupa prilagođenog srednjoškolcima, kako ne bi postali žrtvama popularnih "dijeta" i drugih lažnih obećanja - kazuje prof. dr. Kolčić.

Današnji su mediji često puta preplavljeni zdravstvenim informacijama koje se lažno predstavljaju kao znanstvene činjenice.

- To nas je i potaknulo na pokretanje ovog projekta, kako bismo mladima ukazali na opasnosti takvih lažnih informacija - njih nazivamo znanstvenom fantastikom jer su utemeljeni upravo na tome - kazala je prof. dr. Kolčić.

U provedbi projekta sudjeluju liječnici i profesori Medicinskog fakulteta u Splitu, Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, nutricionisti i studenti medicine, članovi studentskih udruga NeuroSplit i CroMSIC Split, kao i udruge Hrvatski zbor nutricionista i Hrvatski Cochrane.

'Tajna fit dijete'

- Kroz interaktivne radionice plan nam je osposobiti volontere, visoko motivirane učenike trećeg razreda iz pet gimnazija u Splitu za provođenje međuvršnjačkog obrazovanja, omogućujući uspješnije prenošenje znanstveno utemeljenih spoznaja ostalim učenicima. Znanje i vještine pronalaska znanstveno utemeljenih informacija koje će učenici steći kroz ovaj projekt su univerzalno primjenjive, a dodatno će omogućiti i razvoj pozitivnog stava prema znanosti općenito, kao i potrebu kritičkog razmatranja svih informacija na Internetu - ispričala je prof. dr. Kolčić.

Do sada su održane četiri radionice na Medicinskom fakultetu o pristupima pomoću kojih je lako prepoznati lažne vijesti i neutemeljene "znanstvene" informacije o prehrani u medijima.

- Tako su nam redom u goste došli učenici V. gimnazije "Vladimir Nazor" u pratnji profesorice Diane Matković, učenici I. gimnazije Split u pratnji profesorice Jasne Šegrt, učenici III. gimnazije i učenici IV. gimnazije „Marko Marulić" Split, u pratnji profesorice Višnje Banić.

Izradili smo i Facebook stranicu projekta za sve učenike, ali i opću populaciju, na kojoj će liječnici, nutricionisti i studenti medicine pisati ukratko o znanstveno utemeljenim preporukama za održavanje idealnog zdravlja i kvalitete života. Ime stranice je pomalo provokativno - "Tajna fit dijete", iako ne nudimo nikakvu čudotvornu pomodnu dijetu, već onu koja nam tradicionalno pripada i koja je generacijama prije nas omogućavala opstojnost i ljudi i okoliša te je dio našeg naslijeđa i kulture - govori nam dr. Kolčić.

Radi se o mediteranskoj prehrani i načinu života.

- Preko ove stranice mogu nam se obratiti svi i postavljati pitanja o svemu što ih zanima vezano uz životne navike i zdravlje, igrati nagradnu igru i slično. Puno hvala svim profesorima i ravnateljima gimnazija koji su podržali ovaj projekt i aktivno se uključili u njegovo provođenje.

Aktivnosti koje planiramo u sljedećem koraku su odlasci projektnog tima u škole i održavanje niza kratkih predavanja o prednostima i koristima održavanja zdravih životnih navika, posebno mediteranske prehrane, svim učenicima 3. razreda gimnazija. Nadamo se da će ova naša inicijativa i prijenos znanstveno utemeljenih znanja o životnim navikama pridonijeti boljoj informiranosti građana o tome kako biti zdrav i fit, tako da to više nikome ne bi bila tajna - zaključuje dr. Ivana Kolčić.
 

 

Naslovnica Zdravlje