Mozaik Zdravlje

Lako prenosiva

Znate li na kojoj temperaturi treba prati donje rublje? U protivnom vam prijeti opasna bakterija koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme

Lako prenosiva

Ako ste do sada prakticirali pranje donjeg rublja na nižim temperaturama kako bi mu produžili vijek trajanja, zaboravite na tu praksu. Naime, stručnjaci podsjećaju da se rublje, osobito gaćice, naslanjaju na područja anusa tijela s kojeg se lako prenosi tvrdokorna i opasna bakterija E. coli.
Philip Tierno, profesor mikrobiologije na Sveučilištu New York za Huffington Post je rekao da bakterija E. coli može ostati na koži i nakon pranja, a vrlo lako se prenosi i na donje rublje. Čak se događa i da ta bakterija ostane na gaćicama i nakon pranja u perilici i na najvišim temperaturama (60 ili 90 stupnjeva). Osim što bismo rublje trebali prati na visokoj temperaturi, važno ga je i svakodnevno mijenjati. Profesor Tierno ističe da je najbolji način pranja gaćica: pranje na visokoj temperaturi sa dodatkom izbjeljivača.
Escherichia coli, ili skraćeno E. Coli, spada u skupinu otpornih bakterija koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput upala u području mokraćnog sustava, koje mogu u težim slučajevima dovesti i do smrti.

Naslovnica Zdravlje