Mozaik Zdravlje

Poboljšava raspoloženje

Ova biljka iz porodice maslina ublažava depresiju, prirodni je afrodizijak i unosi svježinu u prostor: uz par pravila uzgojite ju u punoj raskoši i uživajte u opojnom mirisu

Poboljšava raspoloženje

Jasmin koji je upravo počeo cvjetati unosi dašak ugodne mirisne svježine u svaki prostor. No mnogi koji su ga zasadili ne mogu se pohvaliti bujnošću ove čudesne biljke, ne znaju kako mu ugoditi da bi se razvio u svoj svojoj ljepoti, pa smo provjerili što kaže iskustvo brojnih uzgajivača, od kojih su neki čak pet godina čekali da se jasmin udomaći u njihovom prostoru ili vrtu i da ga s ponosom mogu pokazati. Provjerite jeste li možda i sami u nečemu pogriješili?

Jasmin pripada porodici maslina koje potječu s Dalekog istoka, raste kao penjačica, razvija se brzo i cvjeta u proljeće i ljeto, a neke vrste i zimi, ispuštajući slatkasti opojni miris.

Mjesto idealno za smještaj jasmina svakako je svijetli prostor na istočnoj ili zapadnoj strani balkona ili vrta.Tijekom zime lonac s jasminom treba unijeti na zaštićeno mjesto gdje je prosječna temperatura 13 stupnjeva Celzija, ali to nikako ne smije biti prostor sa centralnim grijanjem. I tijekom zime treba mu nadoknađivati vlagu, i to umjerenim zalijevanjem svakih pet dana, a ljeti svaki drugi dan. Što se dohrane tiče najbolje mu je u proljetnim mjesecima dodavati tekuće gnojivo za cvjetajuće biljke. Sobnom jasminu prija visoka vlažnost zraka i nužno mu je redovito prskanje odstajalom vodom, pri čemu treba paziti da se tijekom prskanja ne vlaže cvjetovi.

Jasmin se presađuje u proljeće, nakon čega mu treba skratiti izdanke za 15 do 30 cm, zavisno o veličini biljke koja može narasti do 3 metra. Mala tajna je da od proljeća do jeseni lisne pupoljke treba skraćivati jednom mjesečno kako bi sobni jasmin oblikovao lijep grmoliki izgled. Razmnožava se reznicama vrhova stabljika, koje se za rano cvjetanje pripremaju u proljeće, a za kasno u jesen. Čuvaju se na temperaturi od 16 stupnjeva tri do četiri tjedna, a kada se pojavi korijen, presađuju se po tri do četiri reznice u lonce. Oko njih se obavije obruč ili štap za penjanje kako bi se oblikovao grm.

Sve su ovo idealni uvjeti za uzgoj sobnog jasmina, a ako ne poštujete njegova pravila pojavit će se žuti i suhi listovi koji upozoravaju na višak ili nedostatak vode, što možete utvrditi uz pomoć mjerača vlage. Ako se pojave lisne uši, s njima ćete lako dobiti bitku prskanjem nekim prirodnim insekticidom.


Ublažava depresiju

Oko uzgoja jasmina isplati se potruditi, budući da je odličan saveznik u borbi protiv suhe kože, stresa i anksioznosti. Možda niste znali da se eterično ulje jasmina dobiva iz cvjetova koji se prikupljaju isključivo noću, jer u to vrijeme imaju najintenzivniju aromu. Iako je miris jasmina prilično jak i sladak, djeluje izvanredno smirujuće i može pomoći kod mnogih zdravstvenih problema, a možete ga uključiti i u svoj svakodnevni ritual ljepote.

Između ostalog, ulje jasmina ima pozitivan utjecaj kod depresije, s kojom se suočava sve više ljudi. Naravno, prirodna pomoć kod depresije nije dovoljna u težim slučajevima, no može biti potpora u liječenju. Odličan izbor u takvim situacijama je eterično ulje jasmina, čiji miris potiče stvaranje različitih hormona u našem tijelu, uključujući i oslobađanje serotonina, koji, naravno, pomaže poboljšati raspoloženje.

Jasmin se primjenjuje i kao jedan od najboljih prirodnih afrodizijaka, jer potiče libido. Eterično ulje jasmina pomaže kod raznih kožnih problema poput ožiljaka, strija ili suhe kože, s tim da se ulje mora razrijediti prije upotrebe. Samo nekoliko kapljica eteričnog ulja jasmina dodajte u bazno ulje, kao što je npr. kokosovo ili neko drugo i upotrijebite ga za masažu problematičnog područja.

Među najpoznatijim pozitivnim učincima eteričnog ulja jasmina je i činjenica da je to vrlo dobra prirodna pomoć u raznim problemima povezanim s menstruacijom. Jasmin bi trebao imati osobito pozitivan učinak na žene koje često imaju vrlo jake i bolne menstruacije, ali i kod problema s nesanicom.

Naravno, vaš jasmin u pitaru nije pogodan za berbu i proizvodnju eteričnog ulja, no u svakom prostoru u kojem se nalazi jasmin spontano se popravlja raspoloženje. Isprobajte.

Naslovnica Zdravlje