Mozaik Zdravlje

Budite oprezni!

Ovo morate znati prije nego što započnete dijetu: čuvajte se propadanja mišića, usporenog metabolizma....

Budite oprezni!

Ljeto nam se bliži, a hvatate se za glavu kad stanete na omaraženu vam vagu. Prvo vam na pamet pada neka brza dijeta za koju se nadate da će usto biti i efikasna. Bacate se na internetsku tražiilcu i manijakalno tražite nešto novo što će odmah i sada promijeniti vaš život.

Ono što je svim brzim dijetama  zajedničko jest da uistinu u većini slučajeva garantiraju brz gubitak kilograma, no evo koliko je to dobro za vaše zdravljeiI na što trebate paziti ako se odlučite za taj instant potez. Stručnjaci svakako preporučuju zdravo mršavljenje, koje je i sporije ali vam jamči da vam se kilogrami neće brzo vratiti.

Evo što vam savjetuju na što da pripazite kod brzih dijeta..

Stres

Ako jedete puno manje od onoga što je vašem tijelu potrebno, vaš organizam će lučiti kortizol, hormon stresa. On može dovesti do pojačanog nakupljanja masnog tkiva, pogotovo na trbuhu. Osim toga bit ćete I stalno živčani jer ste gladni.

Usporeni metabolizam

Umjesto da ga ubrza, naglo mršavljenje samo vam može usporiti metabolizam.Ako jedete premalo vaš organizam će skladištiti svako iduće jelo jer će se bojati da opet ne ostane bez energije.

Stradat će vam mišići

Ako prebrzo izgubite kilograme, oslabit će vam mišićni tonus. Kada ne jedete dovoljno, vaše tijelo poseže za mišićima i koristi ih kako bi stvorilo energiju. Osim što više nećete imati oblikovane mišiće, nećete niti imati energiju za vježbanje da ih ponovno oblikujete.

Dehidracija

Prvih nekoliko kilograma koje izgubite su voda, a ne gubitak masnog tkiva pa ako ne pijete dovoljno vode lako možete dehidrirati. Dehidracija nepovoljno utječe na vašu kožu, metabolizam, ali I koncentraciju.

Naslovnica Zdravlje