Mozaik Zdravlje

Bez crvenila

Ponovo ste izgorjeli na suncu? Pripazite na ovih pet pogrešaka i spriječite bolne opekotine

Bez crvenila

Ljeto je pred nama i stižu nam sve sunčaniji vikendi. Ukoliko se do sada niste izlagali suncu, velike su šanse da ćete nakon prvoga sunčanja biti blago izgoreni i već ste se pripremili na to. No, ukoliko pripazite na ovih pet najčešćih pogrešaka, ovu biste sezonu mogli započeti bez opekotina.

via GIPHY


1. Krenuli ste naglo

Ukoliko odlučite otvoriti sezonu sunčanja peterosatnim ležanjem na plaži, svakako ćete završiti sa gadnim opekotinama. Kožu suncu treba izlagati postepeno. Važno je privikavati tijelo na sunčeve zrake češćim kratkotrajnim izlaganjima suncu. Osim toga, važno je prilikom prvoga sunčanja koristiti kremu sa što većim zaštitnim faktorom, koji tijekom ljeta možete smanjivati primjenom lakših sredstava, kao što su losioni ili ulja za sunčanje. 

via GIPHY


2. Nedovoljno se krećete

Nepokretno ležanje i "prženje" na plaži pokušajte zamijeniti nekakvom aktivnošću. Za razvijanje pigmenta koži je potrebno mnogo kisika, a opskrbit ćemo se njime jedino ukoliko se krećemo.

via GIPHY


3. Izlažete se suncu u krivo vrijeme

Svjesni ste opasnosti podnevnoga sunca, no tu i tamo zaobiđete pravila i na plaži ostanete i u one "zabranjene" sate. No, trebali biste imati na umu činjenicu da sunčeve zrake oko podneva na vašu kožu padaju okomito, od čega ona crveni, a ne tamni. Omogućite si lijepu preplanulu put postepenim izlaganjima jutarnjem ili popodnevnom suncu kada zrake na vašu kožu padaju koso te izbjegnite crvenilo i ljuštenje.

4. Ne nosite kapu

Niste zaštitili najosjetljiviji dio tijela, glavu i lice? Iako ste se namazali kremom sa zaštitnim faktorom, to nije dovoljno. Uostalom, nemojte zaboraviti da i vaše tjeme, iako pokriveno kosom, itekako "pati" na suncu.5. Koristite pogrešan zaštitni faktor

Ukoliko se ne možete odlučiti koji biste zaštitni faktor trebali koristiti, posavjetujte se s dermatologom ili ljekarnikom. Oni najosjetljiviji svakako bi trebali koristiti najviši faktor 50, ali nije neophodno upitati stručnjake. 

 

 

Naslovnica Zdravlje