Mozaik Zdravlje

ključan detalj na ambalaži

Čitate li deklaracije na voću i povrću? Obratite pozornost na brojeve i odmah će vam biti jasno je li baš ta jabuka štetna za vaše zdravlje

ključan detalj na ambalaži

.

Da bi znali koju hranu jedete svakako je važno čitati deklaracije.

Ako do sada niste primijetili brojeve na naljepnicama na voću i povrću ili na oznakama u trgovini, vrijeme je da napokon obratite pažnju. Kontrolni brojevi na voću i povrću govore sve - je li riječ o GMO namirnici, je li tradicionalno tretirana pesticidima ili je organski uzgojena, prenosi wall.hr.

Ako na naljepnici ili oznaci vidite 4-znamenkasti broj koji počinje s 3 ili 4, kao na primjer na bananama koje imaju broj 4011, riječ je namirnici koja je konvencionalno ili tradicionalno uzgojena, drugim riječima korišteni su pesticidi, ali nije genetski modificirana.

Ako naiđete na 5-znamenkasti broj koji počinje znamenkom 8,  svakako je genetski modificirana hrana.Tako bi na primjer, broj genetski modificirane banane glasio 84011. Često su GMO namirnice obilježene i 3-znamenkastim brojem.

Ako vaše voće ili povrće ima 5-znamenkasti broj koji počinje znamenkom 9, možete biti sigurni da je riječ o organskoj, negenetski modificiranoj namirnici koja je uzgojena bez pesticida. Broj organski uzgojene banane bio bi 94011.

Najčešće genetski modificirano voće i povrće su jabuke, grožđe, jagode, borovnice, breskve, naranče, trešnje, paprike, krastavci, špinat, nektarine, kelj, mahune, kukuruz i krumpir. Kako ne bi bilo baš sve tako crno, rijetko genetski modificirane namirnice su mango, avokado, ananas, dinje, lubenice, grejp, kivi, luk, balancane, grah, kupus, gljive i slatki krumpir.

Naslovnica Zdravlje