Mozaik Zdravlje

kobne nuspojave

Nesanica tijelo dovodi do ruba ponora: evo što ono proživljava

kobne nuspojave

I sami znate koliko se slabo, umorno i razdražljivo osjećate kada se ne naspavate. A jeste li se ikada zapitali što se to točno vašem mozgu i tijelu događa ukoliko vam je noć ili više njih bila nemirna te ste jutro dočekali još uvijek budni.

Nakon što ovo pročitate nastojat ćete imati što mirnije noći jer ćete shvatiti koliko samo oganizam pati ako ne dobije potrebnu dozu sna, piše Daily Mail.

Mozak slabije radi, gubi koncentraciju i ne može zapamtiti dovoljno informacija, a i one koje pohrani, vrlo brzo gubi iz memorije.

Naime, manjak sna smanjuje dotok krvi u dijelove mozga koji kontroliraju misaone procese. To narušava konstruktivno razmišljanje i logičko zaključivanje te smanjuje brzinu razmišljanja.

Nespavanjem postajete živčani i razdražljivi te emocionalno osjetljiviji i anksiozniji. Također, počinjete strahovati i paničariti i u onim sasvim normalnim situacijama i okruženjima, a razljutiti vas mogu i najbanalnije rečenice sugovornika.

Očekujte i smanjen libido kao popratnu pojavu manjka sna. Isto tako postajete i užasan vozač jer ste iscrpljeni i nemate jaku moć koncentracije, čime ste jako loši ne samo za sebe, već i za sve druge sudionike prometa. A studije su pokazale kako se neispavani ljudi u prometu ponašaju jednako kao i kada su u alkoholiziranom stanju.

Osim na mozak, nesanica utječe i na tijelo i to naravno, ponovno negativno. Dakle, ne spavate li normalno kao nuspojavu očekujte debljanje jer tada hormoni zaduženi za apetit polude te vam imunitet slabi, a metabolizam se počinje usporavati, dok se potreba za hranom i to uglavnom slatkom, ubrzava.  

Naslovnica Zdravlje