Mozaik Zdravlje

vaša rutina vas uništava

Svakodnevne navike tjeraju kožu da brže ostari, a nismo ni svjesni da ih radimo

vaša rutina vas uništava

Užurbani životni stil, stres, nekretanje, konstantna briga, nezdrava prehrana i manjak sna jako utječu na naše tijelo i njegov najveći organ, na kožu.

Ona našim svakodnevnim lošim navikama užurbano stari i vrijeme je da tome stanete na kraj već sada, piše BrightSide.

Svakih sat vremena ispred tv ekrana skraćuje nam život za čak 22 minute. Dakle, ubuduće nastojte to vrijeme provesti nešto kreativnije. Ili u prirodi ili na biciklu ili samo u rekreacijskoj šetnji po kvartu. Sve je bolje od ležanja i gubljenja vremena. Televizija otupljuje i mozak ju ne voli.

Ne biste vjerovali, ali i niskokalorična hrana postarava kožu. Ona ne može biti zdrava ukoliko jedete hranu nutritivno siromašnu. Tada pati čitav organizam, a koža najviše strada jer počinje, ako to dugo praksirate, izgledati umorno i izborano.

Isto tako, ukoliko nastojte što manje slatke hrane konzumirati postaje živčani i koža tada gubi elastičnost jer ju se izlaže velikoj razini stresa pa ako je to i vaš slučaj bilo bi vam bolje da se radije, s vremena na vrijeme počastite pokojom slasticom, negoli umorite nepotrebno kožu.

Nadalje, ako često na slamku pijete razna pića i napitke tada ćete oko ustiju dobiti bore, iste koje vam se tu natalože ako ste dugogodišnji pušač.

Manjak sna, također jako djeluje na loš izgled kože. Ako smo neispavani skloniji smo jesti slatko i nezdravo, a i tankih smo živaca, zbog čega je koža na meti te pati. Nastojte dulje spavati jer njoj to treba čak i kada toga niste svjesni. Zdrava koža cijeni odmor.

Stres utječe na oboljenja, ali i na stranje stanica kože.

Izlaganje suncu je zdravo i dobro jer nam jako treba vitamin D, ali postoji i caka. Ukoliko se puno suncu izlažete i pržite kožu nepotrebno te često izgorite koža će vam brže starjeti, postati izborana i puna mrlja, čudne boje.

Ne činite joj to jer i čak kada se kremama protiv sunca mažete ona i dalje ne voli da ju se prži na 35 i više stupnjeva.

Dolazi zima i vi ćete grijati kuću na visokim temperaturama kako biste se zagrijali i kako bi vam bilo lijepo u svom domu, no tada se koža isušuje jer joj ta temperatura nije prikladna te i tada postaje naborana. 

Zbog posla kojeg obavljate uglavnom sjedite i to uglavnom nepravilno i tako iz dana u dan. Koža vam to sve pamti i osvećuje se te postaje hrapava i gruba na dodir. Kralježnica postaje umorna i deformirana, a kosti napete. Drugi put, stoga obratite pozornost na položaj tijela.

A volite li dugo spavati, samo dajte, no na leđima jer su istraživanja pokazala kako to uzrokuje najmanje bora, a spavanje na boku najviše, upravo zbog jakog pritiska kože lica o jastuk.
 

Naslovnica Zdravlje