Mozaik Zdravlje

PREDAVANJE U SPLITU

Joga u životu suvremenog čovjeka: Stres oštećuje čitav naš organizam, treba nam trenutak mira

PREDAVANJE U SPLITU

Jedan od naših najvećih problema oduvijek je bio osjećaj samovažnosti, naš ego. Mislimo: "Ako ja nestanem, tada će sve propasti." Jedan jogi o tome je jako lijepo rekao: Pokušajte sagledati život iz perspektive dva metra ispod zemlje i dobiti odgovor na pitanje što je bitno, a što nije. Jer jako je malo stvari u životu bitno i ponekad sami stvaramo prevelike probleme i stres zbog beznačajnih stvari. Ali to je oduvijek bilo tako. Kada uspijemo to razumjeti, onda će naš život biti puno veseliji i pun unutarnjeg zadovoljstva - kazao je Zagrepčanin mahamandalešvar Svami Vivek Puriđi na predavanju o jogi u životu suvremenog čovjeka, koje je održao u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u povodu obilježavanja 20 godina od osnivanja splitske udruge "Joga".

Prije sedam godina je postao Svami Sannyasi, što je, kako nam je objasnio, najbliže redovniku (iako, dodaje, joga nema nikakve veze s religijom), odnosno kad život posvetite isključivo duhovnosti. Do prije sedam godina je bio Dino Pavlin, ali kako dodaje, to je bio prošli život. Prije tri godine je dobio titulu mahamandalešvara, koju imaju samo tri Europljanina.

- Ljudi su uvijek bili u stresu, ali bi došao trenutak smirivanja. Danas je problem da kad uđemo u stres, više ne izlazimo iz njega, a to oštećuje čitav naš organizam. Zato moramo osvijestiti zbog čega smo u stresu, a jedan od razloga je što nam se to donekle i sviđa, čak se i ponosimo njime jer nam on daje osjećaj da smo jako važni, da naš život ima neki smisao i da "mašina" ne može funkcionirati bez nas – kazao je u svom govoru i istaknuo kako jedino sretan pojedinac može napraviti sretno društvo.

Naslovnica Zdravlje