Mozaik Zdravlje

stop izgladnjivanju

Jela je više i manje se kretala, a smršavjela 15 kilograma! Ovo je njena priča...

stop izgladnjivanju

Njeno ime je Julie Fredrickson i ona je strastvena odvjetnica, no njen problem je što nije oduvijek bila fit te kada je s dijetama započela ubrzo je shvatila kako sve radi pogrešno, piše Healthy holistic living.

S 25 godina joj je dijagnosticiran visoki kolesterol, a liječnik joj je rekao da je to zato jer ima 15 kilograma viška te povijest srčanih oboljenja i dijabetesa u obitelji.

Umjesto liječnikovih propisanih tableta odlučila je sama promijeniti svoj životni stil i prehrambene navike te joj je pristup postao sve ili ništa.

'Počela sam se buditi ranije i 45 minuta vježbati prije posla, a prijavila sam se i na osobni trening, grupni trening joge te svaku večer jela hranu koja je nutritivno bogata i niskokalorična.

Sve je to pomoglo i izgubila sam par kilograma. No, ipak nisam bila ponosna previše na sebe jer za mene nije vrijedio moto jesi manje, vježbaj više. To mi nije pomoglo, dapače stvorilo mi je problem', govori Julie.

Jela je sve zdravo i jako pazila na kalorijski unos, a samo petkom bi se počastila pizzom, no i dalje nije uspijevala u svom naumu da smršavi pa je u prehranu uvela i smoothije i zdrave sokove za pročišćavanje organizma.

'Tada bi me svladala glad pa bi jela još i više, nego prije. Bio je to začarni krug koji se nastavio tijekom duljeg perioda, a potrajao bi i dulje da me prijatelj nije savjetovao', priča ona.

Rekao joj je da pokuša obrnuto, kada joj već ovako ne ide neka isproba više jesti, a manje se kretati. A Julie je iovako bila iscrpljena i umorna od pokušaja mršavljenja te bi u teretani samo listala časopise i slušala o dijetama, koje njoj nisu uspijevale.

'Tada sam odlučila obaviti svoje malo istraživanje i shvatila da zbog hormona leptina ne samo da tijekom izgladnjivanja samo osjećam još veću glad, nego tada tijelu nije moguće spržiti kalorije. Izgladnjivanje mu to onemogućava. Dakle tijelu sam sama onemogućavala da izgubi težinu jer kako sam bila na dijetama samo sam bila sve više gladna i osjećala golemu rupu u želucu i tada bi još i više vježbala, ne shvaćajući da tako ne mogu izgubiti kalorije. Tako sam se samo iscrpljivala', govori Julie.

'Počela sam sve više jesti i unositi sve veće obroke u prehranu, ali one proteinima bogate te goleme količine povrća, a prema prijateljevu savjetu počela sam se i manje kretati jer su istraživanja pokazala kako, ako se puno radi tijekom duljeg perioda, kalorije se troše zbog stresa i napora uslijed bavljenja raznim obvezama. A sati u teretani samo će vratiti osjećaj gladi nakon čega će slijediti prejedanje, što nije dolazilo u obzir', priča ona.

'A prestala sam se i ranije buditi ujutro da bih vježbala jer bi tada spavala svega šest sati dnevno te bila umorna tijekom cijelog dana. Nedavna studija pokazala je kako oni koji spavaju manje imaju veći rizik od pretilosti, za što sam ja i bila dokaz jer kada sam s tim buđenjima prestala tijelo mi je samo vratilo ravnotežu i prestali su se pojavljivati osjećaji povezani s neutaživom glađu', objašnjava Julie.

'Dakle, za mene nikako nije vrijedilo pravilo više kretanja i manje vježbanja jer sam time samo iscrpljivala organizam, a otkako sam počela dulje vremena provoditi u krevetu, kolesterol mi se uravnotežio, tijelo mi se osnažilo te sam prestala osjećati jaku glad i umor povezan sa satima provedenim u teretani, koji su mi samo otežavali proces mršavljenje', pojašnjava Julie.

Njoj je trebalo četiri godine da to shvati, kako dijete nemaju pretjerana smisla, kao ni sati i sati na trakama u teretani. Potrebno je samo malo više sna, uravnotežena prehrana, koja je nutritivno bogata te posao koji iziskuje trud i vrijeme jer sve to troši kalorije i više nego možete zamisliti, a ne osjećate neutaživu glad. Bingo, zar ne?

 

 

 

Naslovnica Zdravlje