Mozaik Zdravlje

IZNENAĐUJUĆE

Napokon je otkriven razlog zbog kojeg žene utonu u san nakon muškaraca

IZNENAĐUJUĆE

Žene koje noću leže i zure u strop dok njihovi supruzi mirno spavaju i uz to hrču, nisu novi fenomen, piše DailyMail.

Ipak, znanstvenici sada vjeruju kako su otkrili razlog zbog kojeg muškarci mogu zaspati lakše od žena.

Nakon dugotrajnog istraživanja, stručnjaci su otkrili kako ženski cirkadijurni ritam ide dva sata naprijed u odnosu na suprotni spol.

Znanstvenici su kazali kako muškarci imaju glavnu riječ kada je u pitanju vrijeme odlaska na spavanje i zato oni lakše utonu u san. Žene se ovako bore protiv svog prirodnog tjelesnog sata.

Kanadska studija proučavala je grupu od 25 muškaraca i žena te su tijekom 72 sata pratili njihove uzorke spavanja.

Cirkadijurni ritam koji kontrolira uzorke spavanja i budnog stanja, ono su šro nam omogućava da se po noći osjećamo umorno, a odmorno ujutro. Također, odgovorni su i za 'jet lag'.

Istraživanjem koje je objavljeno u 'Proceedings of the National Academy of Sciences', objašnjeno je zbog čega žene češće pate od nesanice.

Znanstvenici su otkrili kako žene imaju 50 posto veću šansu za nesanicu, izvijestio je Times.

Ispitanici su odvedeni u laboratorij gdje su održavani budnima sat vremena prije nego su dobili šansu za odlazak na spavanje.

Ova su se stanja pratila kako bi se dobio pogled na njihov cirkadijurni ritam te na temperature i hormon spavanja, melatonin.

Studija je otkrila kako žene imaju cirkadijurni ritam koji je između 1.7 i 2.3. sata ispred ritma muškaraca, izvještava DailyMail.

Naslovnica Zdravlje