Mozaik Zdravlje

Suočavanje s posljedicama

A što kasnije? Kako se nositi s onim što dolazi nakon razvoda

Suočavanje s posljedicama

Razvod je jako bolan period života koji se nažalost nekima od nas događa. Nesretnim spletom okolnosti moramo se suočiti s njegovim posljedicama, koje nužno ne moraju biti tragične, piše Prevention

Stoga, pročitajte kako se nositi s onim što slijedi nakon razvoda. 

Financije vam se u potpunosti mijenjaju.

Kada se prilikom rastave borite se emocionalnim problemima nije lako pored toga misliti i na financijske. No, od sada ćete morati i na to misliti jer je sve palo na vas, a tu se pojavljuje i pitanje stanovanja, odnosno koji partner seli iz zajedničkog doma. Obično nakon rastave žene shvate kako nemaju dovoljno novca za uzdržavanje djece.  

Stoga, dobro promislite i razradite plan budžeta. 

Samo zato što se ponašao kao "kreten", ne mora značiti da ćete dobiti sve. 

Ako vas je partner varao to i dalje nije garancija da ćete dobiti na sudu sve što želite jer u većini slučajeva čak i tada se imovina dijeli na pola pola jer je stečena u braku pa je samim time i zajednička. Dakle, varanje često nije dovoljan argument. 

Vaši zajednički oženjeni prijatelji priklonit će se jednoj strani. 

Tužna je istina kako ćete nakon razvoda ostati bez nekolicine prijatelja. Normalno je da se više nećete moći zajedno družiti na prijateljskim proslavama i okupljanjima pa se nemojte iznenaditi ako ne budete pozvani. Boljet će vas što dugogodišnji prijatelji moraju izabrati, ali na kraju ćete se morati s tim pomiriti. Ali dobra vijest je da ćete sada imati više vremena za sebe te ćete moći na novim hobijima ili sportskim aktivnostima naći ljude slične sebi. 

"Kretanje dalje" može biti spor proces. 

Vezi ste pridavali mnogo vremena i pozornosti i trebat će vam točno pola vremena koje ste proveli zajedno da "krenete dalje". Ali ukoliko imate djecu najteže od svega bit će objasniti njima kako tata ili mama nisu otišli zbog njih, već zbog vas samih. A sebi objasnite kako vam ne nedostaje osoba koja je otišla već osoba za koju ste se vjenčali i podsjetite se da se ona u međuvremenu promijenila.

Ali, ne morate misliti kako je vrijeme provedeno s partnerom potraćeno vrijeme jer ste tijekom tog odnosa naučili neke stvari za ubuduće. 

Ako ne prodrete duboko u sebe, greške ćete nastaviti ponavljati. 

Nakon razvoda nikako se nemojte odmah upuštati u novu vezu jer je tada veća vjerojatnost da ćete naći sličnu osobu, a to ne bi smjelo dolaziti u obzir. Bez obzira na to da li vas netko privlačio ili ne, treba vam jedno vrijeme samo za sebe. Jedino ćete tako shvatiti neke stvari i saznat ćete u čemu ste pogriješili. Napravite check listu onoga što želite i trebate ostvariti u ovom životnom periodu. 

Konačno, bolje vam je samima.

Možda se budete osjećali usamljenima ali to je sasvim normalno nakon razvoda, koji se vodi kao najstresniji životni događaj. Stoga, radije nego da provedete ostatak života s nekim tko vam ne odgovara, budite sami i sretni jer nema ljepše stavri nego biti zadovoljan sobom. Osjećat ćete se hrabrije i moćnije kada vidite da ste sposobni za samački život. 

Naslovnica Zdravlje