Mozaik Zdravlje

ključan za dobro zdravlje 

Pročitajte nevjerojatne činjenice koje niste znali o kolesterolu

ključan za dobro zdravlje 

Zasigurno znate nekoliko osnovnih stvari o kolesterolu, no vjerojatno niste znali da je vašem tijelu potreban.

Stoga se uvjerite u nevjerojatno i pročitajte pet stvari koje vam nitko nije rekao o kolesterolu, piše Prevention.

Kolesterol je ključan za dobro zdravlje 

Kolesterol je važan za funkcioniranje stanica. On se nalazi u svakoj stanici pa nikako nije opcija prestati jesti svu hranu koja njime obiluje. Dok nam tijelo proizvodi vlastiti kolesterol, ono također i pretvara hranu kao što su masnoće, u kolesterol. 

Neće svi s visokim kolesterolom oboljeti na srce

Genetika pomaže determinirati od čega su izgrađene arterije. Isto tako postoje i mnogi faktori koji igraju ključnu ulogu u zadobivanju srčanih oboljenja kod ljudi, a kolesterol je samo jedan od njih. Liječnici razumiju kako vaša razina kolesterola utječe na čitav organizam te povećava li rizik od srčanih oboljenja. Stoga biste trebali posavjetovati se s obiteljskim liječnikom, koji će vam reći objasniti kako ćete kontrolirati kolesterol u skladu s potrebama organizma. 

Kolesterol prirodno raste kada starimo, posebno ženama 

Muškarci imaju viši kolesterol, ali u dobi od 60 godina to se počinje mijenjati. U dobi od 70 i 80 godina ženama je mnogo viši kolesterol, od muškaraca iste dobi, a to je zbog estrogena, koji igra ključnu ulogu u njegovom rastu. 

Hrana bez kolesterola može vam ga povisiti

Najveća je zabluda da manje masna hrana snižava masnoće u krvi. Stoga nikako ne kupujte hranu s manjim postotkom masnoća jer ćete izazvati suprotni učinak. Na taj način tijelo se brani te si osigurava zdrave zalihe. 

Ne trebate brzati prije nego provjerite razinu masnoća u krvi

Ukoliko vam je kolesterol visok, a imate povijest srčanih oboljenja u obitelji, liječnik će zatražiti da smanjite unos viskokalorične hrane sve dok vam ne provjeri ostale vrijednosti iz krvi. Stoga ne trebate brzati sa zaključcima jer to ne mora nužno značiti da ćete oboljeti od bolesti srca i krvnih žila. 

Naslovnica Zdravlje