Mozaik Zdravlje

Savjeti nutricionista

Pravilnom prehranom zauvijek pobijedite akne

Savjeti nutricionista

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože. Najviše se javljaju za vrijeme i nakon puberteta, a vrlo često su posljedica nepravilne prehrane. Prehrana koja se zasniva na svježem i sezonskom voću i povrću, složenim ugljikohidratima i namirnicama niskog glikemijskog indeksa može utjecati na prevenciju pojave akni.

Hrana koju treba izbjegavati: masna, začinjena, pržena i brza hrana, mliječni proizvodi (preporučuje se niskomasno mlijeko i jogurti), tjestenina i bijeli kruh, slatkiši, kolači, krekeri, sladoled, zašećerena pića, kofein i alkohol.

Hrana koja pomaže: kuhana i pirjana jela, riba (barem dva puta tjedno), acidofilni jogurti, sve voće i povrće u izobilju (naglasak na: mrkve, sušene marelice, slatki krumpir, špinat i prokulice), maslinovo i laneno ulje, kruh od cjelovitih žitarica, raž, orašasti plodovi te hrana bogata cinkom (pšenične klice, plodovi mora, artičoka).

Konzumacija adekvatne količine vode izuzetno je važna radi pravilne hidracije i isušivanja kože. Voda koži daje balans, prenosi nutrijente do potrebnih stanica i pomaže na način da ispire toksine iz organizma. Vaša koža voli vlakna (preporuka su: smokve, šljive, jabuke, kivi, jer poboljšavaju pokretljivost crijeva te tako sprječavaju nakupljanje toksina, što može izazivati probleme s kožom), bjelančevine i omega-3 masne kiseline.

Dodatan savjet: poželjno je ne pušiti i imati redovitu tjelovježbu. Tjelovježba omogućuje smanjenje stresa i bolji san, a manje stresa i dobar san preduvjeti su za lijepu i zdravu kožu.

Naslovnica Zdravlje