Mozaik Zdravlje

hrana kao lijek

Čudesni salvestroli - svuda su oko nas, a toliko su moćni da liječe i rak

hrana kao lijek
Dijetetski protutumorski prolijekovi najznačajniji su pronalazak u nutritivnoj medicini od doba pronalaska vitamina i način prirodnog uništenja stanica raka - smatraju znanstvenici

Salvestroli, prirodne tvari koje nalazimo u određenim namirnicama - voću i povrću - imaju mnogo jaču protutumorsku aktivnost od resveratrola. Samo ime potječe od latinske riječi salve što znači spas, pa danas formalna definicija salvestrola glasi - oni su ''prirodni dijetetski protutumorski prolijekovi".

Zahvaljujući timu znanstvenika s Cancer Drug Discovery Group at Leistecer's De Montfort Sveučilištu možda smo blizu pronalaska prirodnoga protutumorskog lijeka. Naime, prof. Dan Burke i prof. Gerry Potter vjeruju da je pronalazak salvestrola glavno otkriće kako u prevenciji, tako i tretmanu raka.

- Salvestroli se jedino mogu aktivirati unutar tumorske stanice, što omogućuje protutumorsko liječenje bez nuspojava. Ovo su razlozi zbog čega profesor Burke smatra da je pronalazak salvestrola najveći do sada u nutritivnoj medicini od vremena kada su otkriveni vitamini - podsjeća dr. Lejla Kažinić-Kreho.

U posljednjih 25 godina jedno od najvećih otkrića u istraživanjima različitih vrsta karcinoma jest pronalazak enzima nazvanog CYP1B1 koji je pronašao prof. Burke s Aberdeen University Medical School, i koji je prisutan samo u tumorskom tkivu, dok ga u zdravom tkivu ne možemo detektirati. CYP1B1 je ekskluzivni tumorski marker kod karcinoma jednjaka, jajnika, mozga, dojke, pluća i mokraćnog mjehura. Prehrana bogata salvestrolima, prema mišljanju profesora Burkea i Pottea, mogla bi biti ključan prirodni protutumorski lijek, prolijek.

- Jednostavno rečeno, salvestroli bi mogli pomoći u kreiranju lijeka koji bi se pretvarao u protutumorsku molekulu djelovanjem upravo enzima CYP1B1, što bi dovelo do uništenja kancerogenih stanica, a da pri tome zdrave stanice ostanu nedirnute jer u njima nije prisutan ovaj enzim, što je razlika od dosadašnjeg pristupa kada djelovanjem lijeka stradaju i zdrave stanice - pojašnjava dr. Kažinić-Kreho, te dodaje još jednu zanimljivost.

Naime, ako umjetno inhibiramo enzim CYP1B1, salvestroli ne mogu uništiti tumorsku stanicu bez njegove prisutnosti, što znači da prisutnost enzima CYP1B1 u tumorskoj stanici može dovesti do njezina samouništenja, i to ako jedemo hranu bogatu salvestrolima. Tim profesora Pottera smatra da su salvestroli ona hrana koja može aktivirati proizvodnju protutumorskih tvari, i to samo unutar tumorske stanice, ali ne i zdrave, i samo takva hrana može imati salvestrol učinak.

Sada su u tijeku klinička istraživanja koja bi trebala potvrditi snagu salvestrola koji se već počeo prodavati kao pripravak, no potrebna je stručna podrška glede suplementacije, i to osobe koja ima iskustvo u njegovoj primjeni.

50 vrsta

Danas je poznato oko 50 vrsta salvestrola, među kojima su nefiltrirano maslinovo ulje, ekološko voće i povrće poput bobičastog voća, bosiljka, kamilice, avokada, kadulje, mandarina, jabuka... No, koncentracija salvestrola u istoj namirnici može varirati ovisno o tome kako je uzgojena, odnosno je li komercijalno proizvedena.

Naslovnica Zdravlje