StoryEditorOCM
Zdravljezdravlje iz šume

Znate li zašto su šparoge najbolji izbor za današnji ručak?

Piše Olja Martinić
19. travnja 2016. - 12:23

Šparoge su prava samonikla superhrana. Biljke iz familije ljiljana kao lijek su poznate tisućama godina. Šparoga je tipičnog gorko trpkog okusa, a u gastronomiji je izborila zavidno mjesto upravo zbog blagotvornog učinka na organizam, koji je neosporiv.

Ima jako nisku kalorijsku vrijednost i obilje vitamina C, što je svojstveno za većinu izdanaka samoniklog bilja. Dobar je izvor provitamina A, koji zapravo i treba naš organizam u vrijeme kada dospijevaju šparoge. Spomenuti provitamin jedan je od važnijih nutrijenata kao priprema za nadolazeće sunčano razdoblje. Napominjem kako šparoga sadrži organske kiseline te aspargin, arginin, glikozide.

Ipak, najvažnije je obilje kalija u šparogama te one stoga i imaju dijuretski učinak. Zato je šparoga korisna kod otežanog mokrenja, ko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:48