Premda bi ova priča više trebala zabrinuti štovatelje britanske kulture negoli nas koji smo, ipak, više orijentirani na ispijanje kavice, a ne čaja – nije zgorega spomenuti vam kako je Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o pirolizidin alkaloidima u čajevima na našem tržištu.
Riječ je, naime, o prirodnim toksinima koji nastaju kao sekundarni metaboliti u više od 6000 biljnih vrsta koje spadaju u porodice Boraginaceae (oštrolisti), Compositae (Asteraceae) (glavočika) i Leguminosae (Fabaceae) (leptirnjače) te se smatraju najrasprostranjenijim prirodnim toksinima. Biljke kao što su gavez (Symphytum), lopuh (Petasites hybridum L.) i podbijel (Tussilago farfara L.), koje sadrže PA-ove, od davnina se koriste kao hrana, dodaci prehrani...
StoryEditorOCM
Zdravljepotencijalno smrtonosni
Nema straha za čajoljupce - testirani napitci bez toksina
23. ožujka 2016. - 12:36
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?