StoryEditorOCM
Slanojednostavno

Omiljeni balkanski doručak napunit će vas energijom i pružiti vam gastronomski užitak. Gotov je za dvadesetak minuta

Piše Spiza SD
21. studenog 2023. - 07:10

Želite li za doručak pojesti nešto kripno i ukusno, ali ne previše teško kako va, ne bi opteretilo probavu, ova bi vam ideja mogla jako dobro sjesti. Zašto ne biste pripremili jelo omiljeno diljem Balkana - od naših krajeva, preko Bosne i Hercegovine pa sve do Srbije? U različitim se djelovima regije različito naziva, pa je to za neke proja, za druge proha, a za treće razljevak, no recept je isti i svugdje uključuje kukuruzno brašno ili krupicu te sir, dok može sadržavati i dodatne sastojke poput jaja i jogurta.

Proja se priprema vrlo jednostavno, može se napraviti i unaprijed, a u novije vrijeme moderno ju je raditi u kalupićima za muffine. Vi radite kako vam drago, sigurni smo da ćete uživati. Poslužite je uz jogurt, kiselo mlijeko ili kajmak, a možete dodati i druge priloge po želji.

image
Shutterstock

Proja

Sastojci:

300 g kukuruzne krupice
250 g sira 
100 g pšeničnog brašna
150 ml jogurta
150 ml mineralne vode
70 ml ulja
3 jaja
1 vrećica praška za pecivo
sol

Priprema:

Jaja i jogurt dobro izmiješajte pa im dodajte krupicu, brašno, prašak za pecivo i sol. Prelijte smjesu mineralnom vodom i uljem pa miješajte žlicom da se smjesa ujednači. Na kraju umiješajte izmrvljeni sir, promiješajte te izlijte u posudu za pečenje premazanu uljem. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 20-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 10:06