StoryEditorOCM
Slanopodsjeća na koktel

Nemojte je bacati, dodajte je umaku za tjesteninu! Neobičan sastojak tajni je dodatak novog jela koje je sve oduševilo

Piše T. S. M.
16. svibnja 2024. - 11:46

Vjerojatno ste čuli za vodka pasta ili penne alla vodka, odnosno tjesteninu s votkom koja je postala jako popularna u zadnjih par godina, premda nije riječ o novom receptu. Podsjetimo se, riječ je o manistri s umakom na bazi šalše od poma i vrhnja u koju se doda i nešto votke.

No, vodka penne je već stara priča, jer društvene mreže osvojilo je novo jelo od tjestenine, a za sve je kriva blogerica i TikTokerica Emily Eggers koja je objavila video u kojem priprema nešto što se naziva Dirty Martini Pasta.

Tajna njenog recepta, baš kao i u slučaju popularnog koktela po kojem nosi ime, je rasol iz staklenke maslina.

image
Shutterstock

Ovaj sastojak, tvrde upućeni, balansira okuse jela i daje mu umami te se može koristiti i u drugim umacima za tjesteninu, bez obzira je li riječ o onima na bazi rajčice, kremastim umacima kao što je popularni umak Alfredo ili umacima koji podsjećaju na pesto.

Što se pak votke i gina tiče, (možete koristiti jedno ili drugo) oni se brinu da se svi sastojci jela lijepo spoje i daju okusu notu oštrine.

Dirty Martini Pasta

Sastojci:

170 g linguina ili druge dugačke tjestenine
1-2 režnja češnjaka
5-7 Castelvetrano zelenih maslina bez koštica 
1 žlica limunove korice
1-2 žlice rasola od maslina
2 žlice džina ili votke
1 žlica maslaca
1 žlica nasjeckanog peršina
1-2 žlice izdrobljenog sira s plemenitom plijesni
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte češnjak, masline lagano zgnječite ili grubo nasjeckajte. Limunu ogulite koricu gulilicom pa je narežite na tanke rezance.

Skuhajte tjesteninu al dente, procijedite je, a oko 70 ml vode sačuvajte.

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte češnjak, limunovu koricu i masline pa pirjajte dok češnjak ne zamiriše. Pažljivo dodajte gin i miješajte dok skoro ne ispari, zatim  dodajte rasol od maslina, promiješajte pa dodajte dio maslaca, promiješajte pa dodajte ostatak. Važno je neprestano miješati kako bi se smjesa emulgirala.

Dodajte tjesteninu, po potrebi i vodu od kuhanja tjestenine, popaprite i podijelite u tanjure. Pospite mrvicama sira i svježim peršinom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 05:57